Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον κόσμο

Ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων σε όλο τον κόσμο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαύρη» υπήρξε η Πέμπτη για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς, όπως κατέγραψε το παρατηρητήριο COVID-19 του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων (11.617) και νέων κρουσμάτων που έφτασαν στον δυσοίωνο αριθμό των 666.000. Το ρεκόρ των νέων λοιμώξεων κατείχαν για ακόμη μία φορά οι ΗΠΑ, με 143.321 κρούσματα σε 24 ώρες. 

Σε δεινή κατάσταση και η Ευρώπη, όπου καθημερινά πολλά κράτη καταγράφουν νέα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Ηδη οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας προειδοποίησαν τους πολίτες ότι είναι πολύ πρόωρο να σκέφτονται για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Η Γερμανία κατέγραψε, και αυτή, ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό λόγω ασθένειας ή καραντίνας, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι νοσηλευτές που είναι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού θα εξακολουθούν να εργάζονται, εφόσον υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Επίσης τόνισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζαμε. «Κανείς δεν πρέπει να περιμένει χριστουγεννιάτικα πάρτι με περισσότερα από 10 άτομα», κατέληξε. Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Ζαν Καστεξ, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ζήτησε την αναβολή των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου του 2021, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Σε μια άλλη εξέλιξη, ενισχύεται το πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της COVID-19 για τα φτωχότερα κράτη. Η διεθνής συνεργασία έχει συγκεντρώσει δύο δισ. δολάρια για την αγορά και διανομή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων για 92 φτωχά κράτη.

Αισιοδοξία επικρατεί από το επιστημονικό πεδίο για την ύπαρξη ακόμη ενός εμβολίου, αυτού που παρασκευάζεται από τη Moderna Inc.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του μέχρι τα τέλη του μηνός. Οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι κι αυτό το εμβόλιο θα είναι εξίσου αποτελεσματικό με των Pfizer/BioNTech καθώς βασίζεται στην ίδια τεχνολογία. 

Τέλος, μελέτη του Πανεπιστημίου της Λουβένης και του ερευνητικού ινστιτούτου Sciensano διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα από τον κορωνοϊό από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή