«Ρωγμές» στο στρατόπεδο του Τραμπ

«Ρωγμές» στο στρατόπεδο του Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαριστική βολή στις ισχνότατες ελπίδες του Ντόναλντ Τραμπ για δικαστική αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος αποτέλεσε η οριστικοποίηση της νίκης του αντιπάλου του στην Αριζόνα. Με καταμετρημένο περισσότερο από το 99% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 0,3% ή 11.500 ψήφων, κερδίζοντας τους 11 εκλέκτορες της πολιτείας, στην οποία οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κερδίσει όλες τις προεδρικές εκλογές μετά το 1948, με μοναδική εξαίρεση τη νίκη του Μπιλ Κλίντον το 1996. 

Υστερα από αυτή την εξέλιξη, ο Μπάιντεν έφτασε τους 290 εκλέκτορες σε σύνολο 538 και είναι πολύ πιθανό να φτάσει τους 306 όταν ολοκληρωθεί η ανακαταμέτρηση στην Τζόρτζια, όπου η αρχική καταμέτρηση έδινε τη νίκη στον Δημοκρατικό υποψήφιο με διαφορά 14.000 ψήφων. Σε πανεθνικό επίπεδο, η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν είχε φτάσει χθες τα 5,3 εκατομμύρια ψήφους και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο.

Για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τραμπ θα πρέπει να ανατρέψει μέσω δικαστηρίων τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες, πράγμα που θεωρείται των αδυνάτων αδύνατον. Ισχυρό πλήγμα στους ισχυρισμούς του απερχόμενου προέδρου περί νοθείας και παρατυπιών δόθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας του Διαδικτύου και των Υποδομών, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και επιβλέπει την εκλογική διαδικασία. Στη σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία κάνει λόγο για «αβάσιμες καταγγελίες» και βεβαιώνει ότι οι φετινές εκλογές ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία της χώρας».

Ηδη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως οι Τζον Κόρνιν, Ρον Τζόνσον, Τσακ Γκρέισλι και Λίντσεϊ Γκράχαμ, κάλεσαν τον Τραμπ να επιτρέψει στον Μπάιντεν πρόσβαση στις εμπιστευτικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί ουσιώδες μέρος της διαδικασίας διαδοχής. Ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι η κόρη και σύμβουλος του προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, όπως και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούνσερ, τον συμβουλεύουν να αναγνωρίσει την ήττα του για να μην επιβαρύνει την κληρονομιά του ως προέδρου. Τη νίκη του Μπάιντεν αναγνώρισε, με καθυστέρηση αρκετών ημερών, η Κίνα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκίνησε χθες μεγάλη περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, όπου δεν προβλέπεται να συναντηθεί με κανέναν κρατικό αξιωματούχο. Στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται μόνο ότι ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο «για να συζητήσει μαζί του θρησκευτικά ζητήματα στην Τουρκία και στην περιοχή και για να προωθήσει την ισχυρή μας θέση υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή