Η τουρκική οικονομία και η κρίση πίσω από την οικογένεια Ερντογάν

Η τουρκική οικονομία και η κρίση πίσω από την οικογένεια Ερντογάν

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Πολιτική, αλλά και οικογενειακή κρίση συγκλονίζει την Τουρκία την τελευταία εβδομάδα, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού τού προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Στον 42χρονο Αλμπαϊράκ σχεδιάζει ο Τούρκος πρόεδρος να μεταθέσει τις ευθύνες για την καταστροφική πορεία της τουρκικής οικονομίας και την ελεύθερη πτώση της λίρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η είδηση της αιφνιδιαστικής παραίτησης του υπουργού προκάλεσε την ικανοποίηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς ο Αλμπαϊράκ ασκούσε δυσανάλογα μεγάλη επιρροή και έκανε εύκολα εχθρούς.

Αφορμή για την ενδοοικογενειακή εκκαθάριση στάθηκε η αιφνίδια συνειδητοποίηση από μέρους του προέδρου Ερντογάν της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας, που απέχει πολύ από τις γενικόλογες μεγαλοστομίες του Αλμπαϊράκ περί οικονομικής μεταρρύθμισης και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Μιλώντας πριν από δέκα ημέρες σε βουλευτές του AKP, ο Αλμπαϊράκ επέμενε ότι η ισοτιμία της λίρας –που έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της από την αρχή του χρόνου– έναντι του δολαρίου δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για την πορεία της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν αποφάσισε να κινηθεί ύστερα από ενημέρωση για το εύρος της κρίσης και για τη δραματική μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Οι αποτυχημένες  παρεμβάσεις του Αλμπαϊράκ με στόχο τη στήριξη του νομίσματος κόστισαν 140 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, με τα συναλλαγματικά αποθέματα να βρίσκονται στα -50 δισ. δολάρια, αφού υπολογισθούν οι δανειακές υποχρεώσεις. 

Κάποιοι απορούσαν για το πώς είναι δυνατόν ο Ερντογάν, που έχει συχνές επαφές με επιχειρηματίες, να αγνοούσε το πραγματικό μέγεθος της κρίσης. Αλλοι επιμένουν, όμως, ότι η συνήθεια του Ερντογάν να περιστοιχίζεται από κόλακες τον έχει αποκόψει από την πραγματικότητα. «Τον πρόεδρο ενημέρωνε ο γαμπρός του, ενώ το βαρυφορτωμένο πρόγραμμά του δεν του επέτρεπε να αναζητά πληροφόρηση από άλλες πηγές», λέει ανώτατο στέλεχος του AKP. Τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας αντικατέστησε ο Ερντογάν με τον Νατσί Ακμπάλ γνωστό επικριτή της πολιτικής του γαμπρού του, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έδωσε την πραγματική εικόνα της κατάστασης στον Ερντογάν.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι παρότι η νομισματική κρίση είναι δημιούργημα της πολιτικής του ίδιου του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος απέδειξε ότι συνεχίζει να διαθέτει οξυμένα πολιτικά αντανακλαστικά. «Ο Ερντογάν έδειξε πάλι το πολιτικό του ταλέντο. Αντεξε το πολιτικό κόστος που είχε η διατήρηση του Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών για δύο χρόνια. Οταν, όμως, συνειδητοποίησε ότι η κατάσταση της οικονομίας μπορούσε να τον βλάψει, άλλαξε πορεία», λέει ο Τσαν Σελτσούκι, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Istanbul Economics Research.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή