Μπ. Ομπάμα: Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια να αντιστραφεί ο διχασμός

Μπ. Ομπάμα: Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια να αντιστραφεί ο διχασμός

Η διχόνοια προκύπτει και από τις ανισότητες μεταξύ της αστικής και της επαρχιακής Αμερικής

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα βουνό μπροστά τους να ανέβουν ώστε να αντιστρέψουν μια νέα κουλτούρα «τρελών θεωριών συνωμοσίας» που έχει οξυνθεί και διχάζει τη χώρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο επί οκταετία Αμερικανός ηγέτης επεσήμανε ότι η χώρα είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, ακόμη και από το 2016 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την προεδρία.

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποτελεί την αρχή για το γεφύρωμα του χάσματος που έχει δημιουργηθεί, αλλά «θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από μια εκλογή για την αναστροφή αυτών των τάσεων,» όπως είπε.

Η αντιμετώπιση της πόλωσης στη χώρα, θεωρεί ο δύο φορές εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς πρόεδρος, δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στις αποφάσεις των πολιτικών, αλλά απαιτεί και δομική αλλαγή και να ακούνε οι Αμερικανοί, ο ένας τον άλλον, συμφωνώντας σε «ένα κοινό πλαίσιο γεγονότων» πριν πουν την άποψή τους για το τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτά.

Ωστόσο δηλώνει ότι τρέφει «πολλές ελπίδες» χάρη στις εμπεριστατωμένες απόψεις της νέας γενιάς, καλώντας τους νέους να «καλλιεργήσουν αυτήν τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει» και να «αποτελέσουν κομμάτι αυτής της αλλαγής».

Ο κ. Ομπάμα τονίζει ότι στη διχόνοια έχουν συντελέσει η διάθεση του κ. Τραμπ να «ενισχύει τον διχασμό επειδή τον βοηθούσε στην πολιτική του» και ο διασκορπισμός παραπληροφόρησης στο Ίντερνετ κατά την οποία «τα γεγονότα δεν έχουν σημασία».

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που υιοθέτησαν τη θεωρία ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι σοσιαλιστής, και τη θεωρία ότι η Χίλαρι Κλίντον ήταν τμήμα ενός αμαρτωλού συστήματος που σχετιζόταν με δίκτυα παιδοφιλίας,» είπε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε στη συνέντευξή του ο κ. Ομπάμα αφορούσε στη θεωρία ότι η κα Κλίντον και άλλοι Δημοκρατικοί πολιτικοί διηύθυναν κύκλωμα παιδοφιλίας από μια πιτσαρία της Ουάσινγκτον.

«Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα απαιτηθεί συνδυασμός νόμων και δεοντολογίας σε κάθε τομέα για να ξαναγυρίσουμε στο σημείο όπου τουλάχιστον αναγνωρίζουμε ένα κοινό πλαίσιο της πραγματικότητας, πριν αρχίσουμε να επιχειρηματολογούμε για το τι πρέπει να κάνουμε με την πραγματικότητα αυτή,» είπε ο κ. Ομπάμα.

Εκιμά επίσης ότι ο διχασμός μεταξύ των Αμερικανών είναι αποτέλεσμα κοινωνικοοικονομικών παραγόντων όπως οι αυξανόμενες ανισότητες και διαφορές μεταξύ της αστικής και της επαρχιακής Αμερικής. Τέτοια ζητήματα, που όπως υπογράμμισε σημειώνονται και στη Βρετανία και στον υπόλοιπο κόσμο, εγείρονται καθώς «οι άνθρωποι αισθάνονται ότι χάνουν τη δυνατότητα οικονομικής ανέλιξης και έτσι αντιδρούν και μπορούν να πεισθούν πως φταίει η μια ή η άλλη κοινωνική ή έτερη ομάδα.»

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή