ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Κενό εξουσίας στο Περού

Παραίτηση και δεύτερου προέδρου σε μια εβδομάδα

Κενό εξουσίας στο Περού

Ακυβέρνητο πλέει το Περού εδώ και 24 ώρες μετά την παραίτηση και του μεταβατικού προέδρου της χώρας, Μανουέλ Μερίνο, την Κυριακή, τη δεύτερη παραίτηση προέδρου σε μια εβδομάδα, και την αποτυχία του κοινοβουλίου μερικές ώρες αργότερα να αναδείξει νέο υπηρεσιακό πρόεδρο.

Ο κ. Μερίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παραιτείται, μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ένα γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις, βυθίζοντας τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Ακολούθησε έκτακτη σύνοδος του κοινοβουλίου την Κυριακή το βράδυ που απέτυχε να δώσει νέα λύση, καθώς η κεντροαριστερή υποψήφια Ροσίο Σίλβα-Σαντιστέμπαν δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τη Δευτέρα το Κογκρέσο πρόκειται συνέλθει εκ νέου για τον ορισμό νέου μεταβατικού προέδρου που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές εκλογές. Από την Κυριακή όμως διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο ζητώντας τη λύση να δώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο και όχι το κοινοβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, οδηγώντας στην αποχώρηση του κεντροδεξιού κ. Μερίνο. «Θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι», είπε ο κ. Μερίνο στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγες ώρες μετά τη βίαιη καταστολή της διαδήλωσης στη Λίμα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Λουίς Βαλδές είπε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο κ. Μερίνο ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Μάρτιν Βισκάρα με την κατηγορία της δωροληψίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Η καθαίρεση του Βισκάρα και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου κ. Μερίνο, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Το Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών, βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του κ. Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.

Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.

Νεαροί κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μερίνο, δεν είσαι δικός μου πρόεδρος», «Μερίνο απατεώνα», αλλά και «το Περού ξύπνησε», θυμίζοντας αντίστοιχο σύνθημα κατά την περυσινή λαϊκή εξέγερση στη γειτονική Χιλή. Μια ομάδα διαδηλωτών πήγε να διαμαρτυρηθεί κοντά στο σπίτι του μεταβατικού προέδρου, στο ανατολικό τμήμα της Λίμα, χτυπώντας κατσαρόλες και ταμπούρλα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, RPP Noticias