ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ Φλερνόι: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα που προορίζεται για αρχηγός του Πενταγώνου

misel-flernoi-poia-einai-i-proti-gynaika-poy-proorizetai-gia-archigos-toy-pentagonoy-561159754

Ένα από τα λίγα στεγανά που έχουν απομείνει για τις γυναίκες αναμένεται να σπάσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με την επιλογή της Μισέλ Φλερνόι για τη θέση της υπουργού Άμυνας. Αυτή η μετριοπαθής πολιτικός με την πολυετή εμπειρία στα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Πενταγώνου, σε μία χώρα που μόλις πριν από πέντε χρόνια άρχισε να κάνει δεκτές τις γυναίκες σε όλες τις θέσεις του στρατού. 

Το όνομα της Φλερνόι θεωρείται το επικρατέστερο για τη θέση, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε πέντε υπουργούς Άμυνας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λευκό Οίκο. Ο πιο πρόσφατος, ο Μαρκ  Έσπερ, απομακρύνθηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς φέρεται να διαφώνησε με τον πρόεδρο σε θέματα όπως η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από θέσεις στο εξωτερικό και η χρήση του στρατού για την αντιμετώπιση διαμαρτυριών και κοινωνικών αναταραχών. 

Εάν πράγματι πάρει τη θέση, η Φλερνόι αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η συρρίκνωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου και η συμμετοχή του στρατού στο τεράστιο σχέδιο για τη διανομή του εμβολίου του κορωνοϊού. 

Η Φλερνόι διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο Πεντάγωνο, όπου και έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990. Πιο πρόσφατα διετέλεσε υφυπουργός Άμυνας υπεύθυνη για θέματα πολιτικής, στο διάστημα 2009-2012. 

Οι μετριοπαθείς απόψεις της αναμένεται να διευκολύνουν την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία, αν και το γεγονός ότι συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Booz Allen Hamilton, μιας εταιρείας που έχει λάβει έργα του υπουργείου Άμυνας, ίσως να αποτελέσει μία σκιά. 

Η Φλερνόι έχει ταχθεί υπέρ της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα άμυνας και διπλωματίας, έπειτα από μία τετραετία όπου η στρατηγική «America First» έφερε εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της. 

«Όποιος και εάν είναι ο επόμενος πρόεδρος, είτε πρόκειται για μία δεύτερη θητεία Τραμπ ή για τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ή οποιονδήποτε άλλο, ένα από τα κορυφαία ζητήματα της ατζέντας θα είναι, πιστεύω, να αποκατασταθεί μέρος της αντίληψης (ότι η Αμερική δεν είναι πια  ένας αξιόπιστος εταίρος). Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι εύκολο ή θα γίνει μέσα σε ένα βράδυ. Νομίζω ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά επί σειρά ετών για να ανακτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και αυτή τη θέση», έλεγε η  Φλερνόι το Μάρτιο. 

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της, η Φλερνόι θεωρεί ότι η Κίνα είναι η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για την αμερικανική κυριαρχία στην παγκόσμια σκηνή. Τον Ιούλιο, προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ χάνουν το πλεονέκτημά τους στην αμυντική τεχνολογία έναντι ανταγωνιστών όπως η Κίνα, τονίζοντας ότι η αντιστροφή της τάσης αυτής θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Πενταγώνου. Επίσης, έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή, αλλά να διατηρήσει «πιο ήπια επίπεδα διαρκούς παρουσίας» στην περιοχή. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, υπάρχουν τρία αμερικανικά υπουργεία στα οποία δεν έχει αναλάβει ποτέ γυναίκα: Το Οικονομικών, το Άμυνας και το υπουργείο Υποθέσεων των Βετεράνων. Αρκετοί από τους 28 άνδρες που έχουν διατελέσει υπουργοί Άμυνας ήταν και οι ίδιοι βετεράνοι του στρατού. Η Φλερνόι, πάντως, δεν έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό.