Moderna: Η σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer

Moderna: Η σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεσματικότητα 94,5% έδειξαν οι έρευνες της Moderna για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία. Ήταν μία εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που η Pfizer ανακοίνωσε εξίσου θετικά νέα  για το δικό της εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία. 

Όμως το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά. 

Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή στη θερμοκρασία ενός κοινού οικιακού καταψύκτη) για διάστημα έως έξι μηνών. 

Το σκεύασμα θα διανεμηθεί σε φιαλίδια των 10 δόσεων και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αφότου ξεπαγώσει. 

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ. 

Όπως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση. Ακόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. 

Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή