E.E.: Στο μικροσκόπιο η ασφάλεια των εμβολίων

E.E.: Στο μικροσκόπιο η ασφάλεια των εμβολίων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο έλεγχος της ασφάλειας των εμβολίων για την Covid-19, ειδικά αυτών που στηρίζονται σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως η Messenger RNA, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).  

«Τα θετικά αποτελέσματα δεν απομακρύνουν την ανάγκη να παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τα νέα αυτά εμβόλια, ειδικά τους πρώτους δύο μήνες της κυκλοφορίας τους» δήλωσε στο Bloomberg η Έμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού. «Δεν είχαμε στο παρελθόν εμβόλια mRNA και από τη στιγμή που θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο πληθυσμό πρέπει να είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά τους» υπογράμμισε. 

H Κουκ, πρώτη γυναίκα επικφαλής στην ιστορία 25 ετών του EMA, αναλαμβάνει τα ηνία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κοινότητα και ο ίδιος οργανισμός καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τις επιπτώσεις του Brexit.

O ΕΜΑ έχει ήδη ανοίξει δύο διαδικασίες επείγουσας εξέτασης για τα υποψήφια εμβόλια Covid των Pfizer και Astrazeneca. Σημειώνεται ότι τόσο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και εκείνο της Moderna, τα οποία έδειξαν στο τελικό στάδιο της κλινικής δοκιμής αποτελεσματικότητα άνω του 90% και 94% αντίστοιχα, χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και από την AstraZeneca. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή