Αυστηροποίηση μέτρων κατά του ιού στη Γηραιά Ηπειρο

Αυστηροποίηση μέτρων κατά του ιού στη Γηραιά Ηπειρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πολιορκίας από την COVID-19 παραμένει η Ευρώπη, και ήδη πολλά κράτη αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει. Ακόμα και η Σουηδία, που ακολουθούσε μία πιο χαλαρή προσέγγιση στον έλεγχο της πανδημίας, αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των οκτώ ατόμων. Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν επέρριψε τις ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στους πολίτες, που, όπως είπε, αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις των υγειονομικών φορέων. 

Αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ζήτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Μεταξύ των προτάσεων που έθεσε προς τους ηγέτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας, ήταν η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, η δημιουργία τάξεων με λίγους μαθητές, η επιλογή ενός μόνο «φίλου» με τον οποίο τα παιδιά θα μπορούν να περνούν τις εξωσχολικές τους ώρες, ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και η καθολική ματαίωση όλων των προγραμματισμένων πάρτι μέχρι τα Χριστούγεννα. Επειτα από πιέσεις των περιφερειακών αρχών, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχώρησε και ανέβαλε τη λήψη μέτρων για τα σχολεία και τη χρήση μάσκας μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Σε καθολικό lockdown τίθεται από σήμερα και η Αυστρία, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, καθώς τα πιο ήπια μέτρα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες δεν απέδωσαν καρπούς. Τα γυμνάσια ήδη έχουν περάσει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως θα γίνει, πλέον, και με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, την πόρτα του Μπόρις Τζόνσον χτύπησε για μία ακόμα φορά ο κορωνοϊός μετά τη συνάντησή του με βουλευτές των Τόρις που τελικά βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19. Ο Τζόνσον είχε νοσήσει σοβαρά τον περασμένο Απρίλιο και είχε νοσηλευτεί κάποιες ημέρες σε ΜΕΘ. Παρά τους ισχυρισμούς του ότι νιώθει καλά και είναι «γεμάτος αντισώματα», κλήθηκε από τις υγειονομικές αρχές να παραμείνει σε καραντίνα, όπως και τουλάχιστον πέντε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. 

Τέλος, μελέτη του ιταλικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, στο Μιλάνο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διαπιστώνει ότι ο νέος κορωνοϊός ήδη κυκλοφορούσε στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της ιταλικής μελέτης, τονίζοντας ότι η COVID-19 εμφανίστηκε στη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο, δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός να «κυκλοφορούσε σιωπηλά και αλλού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή