Διαμαρτυρίες και παραιτήσεις στην Αρμενία

Διαμαρτυρίες και παραιτήσεις στην Αρμενία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΡΕΒΑΝ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν υπέβαλε χθες την παραίτησή του, καθώς οι διαμαρτυρίες για την ήττα στον πόλεμο έξι εβδομάδων με το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν. Παράλληλα, στις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που πρόκειται να επιστρέψουν υπό αζερικό έλεγχο, η έξοδος των Αρμενίων κατοίκων συνεχίζεται. 

Μιλώντας χθες στον λαό της Αρμενίας, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Αρμενία είχε παραχωρήσει με τη θέλησή της στο Αζερμπαϊτζάν τον έλεγχο των επτά περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις οποίες το Αζερμπαϊτζάν τελικά κατέκτησε. Οι περιοχές αναγνωρίζονται διεθνώς ως κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν, αλλά τελούσαν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας μετά τον πόλεμο του 1992-1994. Σε αυτές υπάρχουν ναοί και μοναστήρια που μαρτυρούν κατοίκηση από Αρμενίους επί αιώνες. 

Η τύχη των εκκλησιών και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές που αλλάζουν χέρια συζητήθηκε χθες κατά το τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί και ότι χρειάζεται προσοχή στη διαχείριση ανθρωπιστικών ζητημάτων, όπως είναι η επιστροφή των προσφύγων. Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι η πρόσβαση σε εκκλησίες και μοναστήρια θα είναι ελεύθερη για όλους τους «χριστιανούς του Αζερμπαϊτζάν», περιγράφοντας έτσι τη διαπραγματευτική του θέση ως προς το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στόχος της Αρμενίας στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων είναι να αναγνωριστεί ειδικό καθεστώς στο κατοικούμενο από Αρμενίους Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι η περιοχή δεν πρέπει να διαφέρει ως προς το καθεστώς από το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.  

Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι έχασε στον πόλεμο 1.432 στρατιώτες, ενώ δεν ανακοίνωσε αριθμό νεκρών αμάχων. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει δημοσιεύσει νούμερα, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει κάνει λόγο για 5.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές. Η εκεχειρία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα με την μεσολάβηση του Πούτιν προβλέπει την παρουσία Τούρκων στρατιωτικών στο κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας, που θα βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν. Χθες κατατέθηκε προς συζήτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η τροπολογία που επιτρέπει την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να στελεχώσουν το κέντρο αυτό και αναφέρει ότι τον ακριβή αριθμό τους θα τον καθορίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή