Δικαστική έρευνα κατά του Ιμάμογλου

Δικαστική έρευνα κατά του Ιμάμογλου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε χθες έρευνα εις βάρος του δημάρχου της πόλης, και πιθανού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, Εκρέμ Ιμάμογλου. Η έρευνα αφορά την καμπάνια που διενεργεί ο δήμος της Κωνσταντινούπολης εναντίον της σχεδιαζόμενης διάνοιξης διώρυγας παράλληλης με τον Βόσπορο. 

Το «Κανάλ Ιστανμπούλ» προβλέπεται να έχει μήκος 45 χιλιομέτρων και φάρδος 400 μέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 15 δισ. δολάρια. Το έργο θα μετατρέψει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης σε νησί το οποίο θα ενώνεται με την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη μέσω έξι γεφυρών. Οταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη σκέψη του για τη διάνοιξη της διώρυγας, το 2011, ο Ταγιπ Ερντογάν είχε κάνει λόγο για «τρελό σχέδιο». Μεγάλο μέρος της τουρκικής αντιπολίτευσης αλλά και η πλειονότητα των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης θεωρεί ακριβέστατη αυτή την περιγραφή και διαφωνεί με την προοπτική διάνοιξης της διώρυγας. Το κόστος, οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, στην ύδρευση και στην αποχέτευση της πόλης, αλλά και η έλλειψη σκοπιμότητας του έργου, βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξασφαλίσει κινεζική χρηματοδότηση για μέρος του έργου, ενώ κεφάλαια από το Κατάρ και άλλες αραβικές χώρες έχουν σηκώσει στα ύψη την κτηματαγορά γύρω από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή της διώρυγας. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ο Ιμάμογλου ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι ο δήμος αποσύρει τη στήριξή του από το έργο, η ανακοίνωση έγινε στα αραβικά. Η καμπάνια που κάνει τώρα ο δήμος, με αφίσες και βίντεο στο μετρό της Κωνσταντινούπολης, έχει το σλόγκαν «ή διώρυγα ή Κωνσταντινούπολη» και ερωτά «ποιος χρειάζεται τη διώρυγα;». Η προσφυγή εναντίον του Ιμάμογλου αναφέρει ότι ο δήμος δεν δικαιούται να ξοδεύει δημόσιο χρήμα για εκστρατεία εναντίον δημόσιου έργου. 

Εν τω μεταξύ, μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα, τη διάσταση των σεισμών, έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ιδρυτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Προόδου, Αλί Μπαμπατζάν. Ο Μπαμπατζάν υποστήριξε ότι η Κωνσταντινούπολη πρέπει επειγόντως να δαπανήσει σημαντικά κονδύλια για την αντισεισμική θωράκισή της, αντί για μεγάλα έργα όπως η διώρυγα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή