Παρίσι και Βερολίνο καλούν Μπάιντεν

Παρίσι και Βερολίνο καλούν Μπάιντεν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της διατλαντικής ενότητας απέναντι στους απολυταρχικούς ηγέτες και στις χώρες που επιδιώκουν να εδραιώσουν την ισχύ τους περιφρονώντας τη διεθνή τάξη ή τις περιφερειακές ισορροπίες». Αυτό τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας, σε κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύεται ταυτόχρονα από τη γαλλική Le Monde, τη γερμανική Die Zeit και την αμερικανική Washington Post.

Στο πνεύμα αυτής της γενικής διατύπωσης γίνεται ειδική αναφορά στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού», αναφέρουν οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας, για να προσθέσουν: «Επιπλέον, πρέπει να συνεργαστούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, που απειλούν την ασφάλεια και τις κοινωνίες μας, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Με το κοινό άρθρο των δύο υπουργών, Παρίσι και Βερολίνο προσκαλούν τον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ σε διάλογο για τη διαμόρφωση μιας «νέας διατλαντικής σχέσης, προσαρμοσμένης στις παγκόσμιες αναστατώσεις».

Σύμφωνα με τους δύο ΥΠΕΞ, σε λίγες εβδομάδες, μια ομάδα ειδικών ανώτατου επιπέδου θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ώστε το ΝΑΤΟ να γίνει πιο αποτελεσματικό στη διεκπεραίωση των αποστολών του.

Επιπλέον, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευση του Μπάιντεν περί επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τον καλούν να κάνει το ίδιο σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν και «άλλες προκλήσεις που θέτει η Τεχεράνη για την ασφάλειά μας και την περιοχή».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, οι δύο υπουργοί ελπίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα καταφέρουν τη συνθήκη New Start και πέρα από τον Φεβρουάριο του 2021. 

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, είναι έτοιμοι για συζητήσεις με τη Μόσχα, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, αναμένουν από τη ρωσική πλευρά τις ανάλογες εποικοδομητικές απαντήσεις.

Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντική η διατήρηση ανοιχτών διαύλων με το Πεκίνο, καθώς είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, σημειώνουν ότι «η ευρωπαϊκή κυριαρχία έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια» και ότι η Ευρώπη δεν περιμένει πλέον από τις ΗΠΑ να επωμιστούν το βάρος της δικής της ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή