Σε πανδημία και οικονομία εστιάζει ο Μπάιντεν

Σε πανδημία και οικονομία εστιάζει ο Μπάιντεν

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να κληρονομήσει μια πανδημία σε παροξυσμό απασχολεί πολύ σοβαρά τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να εμποδίζει την ομαλή προετοιμασία της διαδοχής, επιμένοντας στη δικαστική αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου από τον τόπο της κατοικίας του, στο Γουίλμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ, ο εκλεγμένος πρόεδρος προειδοποίησε τους ομοεθνείς του ότι, παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, έχουν μπροστά τους «έναν σκοτεινό χειμώνα» και γνωστοποίησε ότι συζήτησε με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων την πρόθεσή του για επιβολή της μάσκας σε πανεθνική κλίμακα. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να συζητήσει με το επιτελείο του τα σχέδιά της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. 

Το τελευταίο διάστημα, η COVID-19 εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με εκθετικούς ρυθμούς. Ενώ τους προηγούμενους δέκα μήνες είχαν προσβληθεί από τον ιό 10 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο τον μήνα, μόνο η τελευταία εβδομάδα ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων στα 11 εκατομμύρια. Την ίδια εβδομάδα, περίπου 1.100 πέθαιναν κάθε ημέρα κατά μέσον όρο, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση των θυμάτων κατά 33% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Αντιμέτωπη με την καλπάζουσα επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, η Δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Γουίτμερ, έκλεισε σχολεία, πανεπιστήμια, εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, θέτοντας ταυτόχρονα δραστικούς περιορισμούς στις κατ’ οίκον συναθροίσεις. Σε ανάλογα μέτρα προχώρησε ο επίσης Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσιγκτον Τζέι Ινσλι. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο σύμβουλος του Τραμπ για θέματα κορωνοϊού, Σκοτ Ατλας, όχι μόνο καυτηρίασε τα μέτρα της Γουίτμερ, αλλά κάλεσε, μέσω Twitter, τους κατοίκους της πολιτείας «να ξεσηκωθούν εναντίον τους».

Στην ίδια ομιλία του, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει επειγόντως το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των ασθενέστερων, που υφίστανται τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Τόνισε ότι θα σταθεί συνεπής ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για διπλασιασμό του κατώτατου ημερομισθίου και πιο δίκαιη φορολογία, ενώ προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις που δεν παράγουν στις ΗΠΑ αλλά στο εξωτερικό θα αποκλείονται από τις προμήθειες του Δημοσίου.

Την Κυριακή, ο Τραμπ εμφανίστηκε προς στιγμήν να αναγνωρίζει την ήττα του καθώς, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Μπάιντεν, έγραψε στο Twitter ότι «Νίκησε» γιατί οι εκλογές ήταν «πειραγμένες». Ωστόσο, αυτό το μισό βήμα προς τα εμπρός το ακολούθησαν δύο βήματα πίσω. «Νίκησε μόνο στα μάτια των μέσων που αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις», έγραψε σε νέο tweet ο απερχόμενος πρόεδρος, προαναγγέλλοντας «νέες μεγάλες (δικαστικές) υποθέσεις, που θα καταδείξουν την αντισυνταγματικότητα των εκλογών».

Μέχρι στιγμής, όλες οι δικαστικές προσφυγές των Ρεπουμπλικανών σε διάφορες πολιτείες έχουν απορριφθεί. Το Σαββατοκύριακο, οι δικηγόροι του Τραμπ αναγκάστηκαν να αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος της προσφυγής τους για την κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, αφήνοντας μόνο μια ήσσονος σημασίας ένσταση, η οποία, ακόμη κι αν γίνει δεκτή από τη Δικαιοσύνη, δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα στην πολιτεία. Σε πανεθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν πήρε τουλάχιστον 5,7 εκατ. ψήφους (3,7%) παραπάνω από τον Τραμπ και η διαφορά αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης. Ο τελικός συσχετισμός στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων διαμορφώνεται σε 306-232 υπέρ του Μπάιντεν. Το 2016 ο Τραμπ είχε μιλήσει για «συντριπτική» νίκη, όταν είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον με την ίδια διαφορά εκλεκτόρων, και παρότι είχε έρθει δεύτερος στη λαϊκή ψήφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή