Αβάσιμους χαρακτηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί τους ισχυρισμούς Τραμπ περί νοθείας

Αβάσιμους χαρακτηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί τους ισχυρισμούς Τραμπ περί νοθείας

Τέτοιες θεωρίες απαιτούν ατράνταχτες αποδείξεις, που δεν υφίστανται, τονίζουν

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αβάσιμους» και «τεχνικά ασυνάρτητους» χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας 59 κορυφαίοι ειδικοί περί της ασφάλειας των εκλογών στις ΗΠΑ με δημόσια επιστολή τους.

Οι επιστήμονες περί κυβερνοασφαλείας και διασφάλισης των εκλογικών διαδικασιών δεν ανέφεραν τον Αμερικανό πρόεδρο κατ’ όνομα στην επιστολή που δημοσιεύθηκε ευρέως στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, αλλά αποτελεί σημαντικό ανάχωμα στο κύμα παραπληροφόρησης που ο ίδιος ο κ. Τραμπ εξαπολύει με αναρτήσεις του στο Twitter.

«Οποιοσδήποτε δηλώνει ότι μια αμερικανική εκλογή είναι νοθευμένη, κάνει έναν πολύ ιδιαίτερο ισχυρισμό, που θα πρέπει να βασίζεται σε πειστικές αποδείξεις που να μπορούν να αντέξουν στον έλεγχο,» ανέφεραν οι 59 επιστήμονες. Χωρίς στοιχεία, πρόσθεσαν, πρόκειται απλώς για τυχοδιωκτικό παραλήρημα.

«Με βάση όσα γνωρίζουμε όλοι μας, καμμία αξιόπιστη απόδειξη δεν έχει παρουσιαστεί ώστε να στηρίζει το συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 σε οποιαδήποτε πολιτεία αλλοιώθηκε μέσω τεχνικών παρεμβάσεων,» έγραψαν.

Η επιστολή έρχεται μερικές μέρες μετά την ηχηρή απόρριψη των ισχυρισμών του Αμερικανού προέδρου από το Συντονιστικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Υποδομής Εκλογών της χώρας, που περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους αμερικανικών υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών και πολιτειακών αρχών.

Στην κοινή τους δήλωση την περασμένη Πέμπτη οι αξιωματούχοι του Συμβουλίου τόνισαν ότι οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου απετέλεσαν «τις πλέον ασφαλείς στην αμερικανική ιστορία», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα συστήματα καταχώρισης ψήφων αλλοιώθηκαν.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή