ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ένας 76χρονος λύση ανάγκης για την προεδρία του Περού

Ο Φρανσίσκο Σαγάστι ορκίζεται την Τρίτη υπηρεσιακός πρόεδρος

enas-76chronos-lysi-anagkis-gia-tin-proedria-toy-peroy-561161140

Τον τρίτο του πρόεδρο μέσα σε μια εβδομάδα απέκτησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας το Περού, με το Κογκρέσο να αναδεικνύει τον Φρανσίσκο Σαγάστι στην ηγεσία της χώρας, με ρόλο υπηρεσιακό έως τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών το 2021.

Μετά 30 και πλέον ώρες από την παραίτηση του προηγούμενου μεταβατικού προέδρου που είχε ορίσει το περουβιανό κοινοβούλιο, του Μανουέλ Μερίνο, αλλά και μια εβδομάδα αφού οι βουλευτές ψήφισαν την αποπομπή του λαϊκά εκλεγμένου Μαρτίν Βισκάρα, το Κογκρέσο στη Λίμα ανέδειξε τον 76χρονο κ. Σαγάστι ως πρόεδρό του, που την Τρίτη θα ορκιστεί και πρόεδρος της χώρας, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική κρίση.

Ο κ. Σαγάστι φαντάζει λύση ανάγκης καθώς προέρχεται από τη μοναδική πολιτική παράταξη που καταψήφισε την αποπομπή του κεντρώου κ. Βισκάρα την περασμένη εβδομάδα, μια αποπομπή την οποία κίνησε ο κ. Μερίνο, για να προκαλέσει τελικά σφοδρότατες διαδηλώσεις με τουλάχιστον δύο νεκρούς στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο βετεράνος πολιτικός και μηχανικός υποσχέθηκε τη Δευτέρα να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποκαταστήσει την ελπίδα στους πολίτες της χώρας, και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο του Περού να αποδείξει στους πολίτες ότι αξίζει την εμπιστοσύνη τους και είναι αρκετά υπεύθυνος.

Με πληροφορίες από EPA, BBC