Κορωνοϊός: Γιατί κινδυνεύουν 78% περισσότερο όσοι έχουν σκύλο

Κορωνοϊός: Γιατί κινδυνεύουν 78% περισσότερο όσοι έχουν σκύλο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι βγάζουν το σκύλο τους βόλτα αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό κατά 78%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν πώς διαφορετικές συμπεριφορές επηρεάζουν τις πιθανότητες των ανθρώπων να νοσήσουν με Covid-19. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα και στο Andalusian School of Public Health της Ισπανίας, με τη συμμετοχή 2.086 ατόμων, εκ των οποίων 98 άτομα (ποσοστό 4,7%) κόλλησε κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το τι έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να βρουν τις συμπεριφορές που είχαν κοινές όσοι είχαν νοσήσει. Όπως διαπίστωσαν, το να παραγγέλνει κανείς τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει κατά 94% και στην πραγματικότητα είναι πιο επικίνδυνο από το να πηγαίνει κανείς στο κατάστημα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όταν κάποιος ζει στο ίδιο σπίτι με ασθενή του κορωνοϊού, οι πιθανότητες να κολλήσει εκτινάσσονται κατά 60 φορές, ενώ όσοι έχουν σκύλο και τον βγάζουν για βόλτα κινδυνεύουν 78% περισσότερο.  Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι σκύλοι κολλάνε τον κορωνοϊό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν στους ανθρώπους ή εάν απλά μεταφέρουν τον ιό στο τρίχωμα ή τις πατούσες τους και έτσι μολύνουν επιφάνειες τις οποίες αγγίζουν οι άνθρωποι.

Η μελέτη τονίζει πως έπειτα και από αυτά τα αποτελέσματα, δεν είναι καθόλου σωστό να κλείνουν οι παιδικές χαρές υπό το φόβο της διασποράς του ιού, αλλά να μένουν ανοικτά τα πάρκα όπου βγαίνουν για βόλτα τα σκυλιά.

«Εν μέσω πανδημίας και αφού δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο, τα προστατευτικά μέτρα υγιεινής είναι η μόνη σωτηρία και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται στα σκυλιά, τα οποία, σύμφωνα με την έρευνά μας φαίνεται να αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο να κολλήσει κάποιος τον ιό», γράφει η καθηγήτρια Κριστίνα Σάντσεθ Γκονζάλεθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή