ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Κάνει πρόβα τζενεράλε για τη διανομή του εμβολίου

Pfizer: Κάνει πρόβα τζενεράλε για τη διανομή του εμβολίου

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη αποστολή του πειραματικού εμβολίου της για τον κορωνοϊό σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες «τρέχει» η Pfizer, καθώς η διατήρηση του σκευάσματος στους -70 βαθμούς Κελσίου καθιστά τη διανομή του ανά τον πλανήτη εξαιρετικά δύσκολη. 

Η Pfizer, η οποία έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90%, επέλεξε το Ρόουντ Άιλαντ, το Τέξας, το Νιου Μέξικο και το Τεννεσί για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, καθώς πρόκειται για πολιτείες με μεγάλες διαφορές στο συνολικό τους μέγεθος, την πολυμορφία του πληθυσμού τους και τις υποδομές εμβολιασμού τους. 

Πάντως, η Pfizer ξεκαθάρισε ότι οι πολιτείες που συμμετέχουν σε αυτή τη δοκιμή δεν πρόκειται να λάβουν το εμβόλιο νωρίτερα από τις υπόλοιπες. «Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα από αυτή τη δοκιμή της διανομής του εμβολίου θα αποτελέσουν μοντέλο για άλλες αμερικανικές πολιτείες και ξένες κυβερνήσεις, καθώς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού», δήλωσε η Pfizer. 

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η διανομή του εμβολίου της Moderna θα είναι πολύ ευκολότερη, καθώς αυτό το σκεύασμα διατηρείται σε απλά ψυγεία, δηλαδή σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου. Χθες, η Moderna ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%.