Κομισιόν: Πιο αποτελεσματικά τα rapid tests σε όσους ήδη εμφανίζουν συμπτώματα

Κομισιόν: Πιο αποτελεσματικά τα rapid tests σε όσους ήδη εμφανίζουν συμπτώματα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρήση των rapid test αντιγόνου για την ανίχνευση του κορωνοϊού κυρίως σε όσους ήδη εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος ανίχνευσης είναι λιγότερο ακριβής στον εντοπισμό του κορωνοϊού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Τα rapid tests είναι μικρότερης ακριβείας από ό,τι τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυεράσης(PCR), μπορού όμως να δώσουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα πολύτιμο εργαλείο, ειδικά για την αντιμετώπιση εστιών υπερμετάδοσης.

«Τα rapid tests αντιγόνου θα πρέπε να χρησιμοποιηθούν μέσα σε διάστημα πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ή μεσα σε λίγες ημέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19», αναφέρει η Κομισιόν σε σύστηασή τις προς τις κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, η Επιτροπή κάλεσε τις χώρες-μέλη να αναγνωρίσουν τα rapid tests και να μοιρασθούν τις στρατηγικές ανίχνευσης με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εναρμόνισή τους. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες για τους ελέγχους με τεστ αντιγόνου και πολλές εμφανίζονται απρόθυμες να υιοθετήσουν ενιαιά στάνταρ. Η Κομισιόν ανέφερε ότι η ακρίβεια των rapid tests στο να εντοπίζουν σωστά θετικά κρούσματα αυξάνεται όταν χρησιμοποιούνται σε ασθενείς έως και πέντε ημέρες αφότου εμφάνισαν συμμπτώματα καθώς και σε περιπτωσεις με υψηλό ιικό φορτίο. Η Κομισιόν συστήσει τη χρήση τους ακόμη και ασυμπτωματικούς σε περιοχές με μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, όπως σε συνθήκες όπου περισσότερο από το 10% των όσων ελέγχθηκαν είναι θετικοί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή