Τα «φάλτσα» Τραμπ συνεχίζονται
ΗΠΑ

Τα «φάλτσα» Τραμπ συνεχίζονται

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ άφησε ακέφαλη μία από τις υπηρεσίες που προστατεύουν τις κρίσιμες υποδομές των ΗΠΑ από ηλεκτρονικές επιθέσεις, επειδή ο επικεφαλής της, Κρίστοφερ Κρεμπς, δήλωσε ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν «οι ασφαλέστερες στην ιστορία των ΗΠΑ». Ο απερχόμενος πρόεδρος εξακολουθεί να μην έχει αναγνωρίσει το οδυνηρό για τον ίδιο αποτέλεσμα των εκλογών και συνεχίζει τις νομικές προσφυγές σε κρίσιμες πολιτείες, χωρίς κανένα αντίκρισμα.   

Η υπηρεσία για την Κυβερνοασφάλεια και την Ασφάλεια των Υποδομών (CISA) δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Τραμπ το 2018 με διευθυντή τον Κρεμπς. Η υπηρεσία διαθέτει μεταξύ άλλων «κέντρο φημών» το οποίο διαψεύδει συστηματικά θεωρίες που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν και οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση για κακόβουλες επιθέσεις σε εκλογικές μάχες. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ψήφοι διαγράφηκαν, χάθηκαν, άλλαξαν ή επηρεάστηκαν με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Κρεμπς, την ώρα που ο Τραμπ στέλνει σωρηδόν μηνύματα με τα οποία ισχυρίζεται ότι κέρδισε, ότι υπήρξε νοθεία, ότι ψήφισαν περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους κ.λπ. Το ερώτημα είναι αν η αποπομπή του Κρεμπς και δύο άλλων διευθυντικών στελεχών της υπηρεσίας είχε απλώς εκδικητικό χαρακτήρα ή αν αποτελεί μέρος κάποιου σχεδίου που θα ανοίξει «κερκόπορτα» ψηφιακών επιθέσεων. «Η κίνηση του Τραμπ μπορεί να θέσει εμπόδια στις προσπάθειες να αποτραπούν κακόβουλες επιθέσεις από το εξωτερικό, καθώς συνεχίζονται οι ανακαταμετρήσεις, οι έλεγχοι και οι πιστοποιήσεις εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα», σημείωσε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Ο Τραμπ έχασε ακόμη μία από αυτές τις μάχες οπισθοφυλακής, χθες, στο Μίσιγκαν, καθώς η εκλογική επιτροπή της πολιτείας αποφάσισε να πιστοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τις αρχικές ενστάσεις δύο Ρεπουμπλικανών μελών, τα οποία ήθελαν να αφήσουν εκτός πιστοποίησης την κατοικούμενη από ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος εκλογική περιφέρεια του Ντιτρόιτ. Ο Τραμπ επανήλθε ζητώντας νέα καταμέτρηση των ψήφων σε δύο εκλογικές περιφέρειες του γειτονικού Ουισκόνσιν, μεταβιβάζοντας στις Αρχές της πολιτείας τα 3 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή. Δεν υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένες παρατυπίες στο Ουισκόνσιν, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ανακαταμέτρηση εξυπηρετεί τον στόχο της καθυστέρησης της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων.

Αναλυτές εικάζουν ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι να δημιουργήσει τόση σύγχυση και να σπείρει τόσες αμφιβολίες για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν ώστε να επιχειρήσει με πραξικοπηματικό τρόπο να ζητήσει από κάποια τοπικά Κοινοβούλια να ορίσουν διαφορετικούς εκλέκτορες από αυτούς που όρισε ο αμερικανικός λαός διά της ψήφου του. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες αμφισβήτησης έχουν πείσει μόνο δικούς του ψηφοφόρους και μάλιστα όχι όλους. 

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση του Πενταγώνου περί απόσυρσης χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έως τις 15 Ιανουαρίου προξένησε ανησυχία μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ. «Μας ανησυχούν ιδιαιτέρως οι επιπτώσεις της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων στην εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.