Κεντρική Αμερική: Δεκάδες νεκροί από την καταιγίδα Γιώτα

Κεντρική Αμερική: Δεκάδες νεκροί από την καταιγίδα Γιώτα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες νεκροί στην Κεντρική Αμερική είναι ο τραγικός απολογισμός της τροπικής καταιγίδας Γιώτα (ήταν κυκλώνας κατηγορίας 5 όταν έπληξε στο έδαφος της Νικαράγουας, προτού αρχίσει να εξασθενίζει).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η τροπική καταιγίδα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην κεντρική Αμερική, η οποία είχε ήδη χτυπηθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον κυκλώνα Ήτα.

Την Τετάρτη οι αρχές της Νικαράγουας ανακοίνωσαν νεότερο, ακόμα προσωρινό απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 18 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σε μια κατολίσθηση και σε πλημμύρες. Ο απολογισμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς πόσιμο νερό, ούτε ηλεκτροδότηση.

Από την πλευρά τους οι αρχές της Ονδούρας έκαναν λόγο για 14 νεκρούς, μετά την ανάσυρση των σορών οκτώ ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολίσθησης.

Η τοπική καταιγίδα προκάλεσε εξάλλου δύο θανάτους στη Γουατεμάλα, δύο θανάτους σε νησί της Κολομβίας στην Καραϊβική θάλασσα, έναν θάνατο στον Παναμά κι έναν στο Ελ Σαλβαδόρ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Σαν Σαλβαδόρ σημείωσε ότι — όπως προέβλεπαν μετεωρολόγοι — η ένταση της τροπικής καταιγίδας μειώθηκε καθώς περνούσε από τη χώρα.

Όμως σφοδρές βροχοπτώσεις συνεχίζουν ακόμη να πλήττουν τη βόρεια Νικαράγουα.

Οι καταστροφές που προκάλεσε το διπλό χτύπημα των κυκλώνων Ήτα και Γιώτα ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες μεταναστευτικές ροές προς τις ΗΠΑ, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα πάντα.

Τουλάχιστον 160.000 πολίτες στη Νικαράγουα και άλλοι 70.000 στην Ονδούρα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάνε σε καταφύγια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή