Χρόνια διαρκεί η ανοσία στoν ιό, σύμφωνα με μελέτη

Χρόνια διαρκεί η ανοσία στoν ιό, σύμφωνα με μελέτη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες διαρκεί η ανοσία στον κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οκτώ μήνες μετά την ανάρρωση, οι περισσότεροι αποθεραπευθέντες ασθενείς διαθέτουν ακόμη ικανό αριθμό κυττάρων με ανοσία, ενώ ο αργός ρυθμός μείωσής τους ενδέχεται να σημαίνει ότι τα ωφέλιμα κύτταρα αυτά παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Παρότι η μελέτη έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής μόνο στο Διαδίκτυο και όχι σε ιατρικές επιθεωρήσεις, όπου θα υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο, παραμένει η πληρέστερη μέχρι στιγμής έρευνα για την ανοσοποιητική μνήμη του κορωνοϊού. «Τέτοια επίπεδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ικανά να εξασφαλίσουν ότι οι πρώην ασθενείς δεν θα νοσήσουν σοβαρά για τα επόμενα χρόνια», λέει ο ιολόγος Σέιν Κρότι του Ανοσολογικού Ινστιτούτου της Λα Χόγια της Καλιφόρνιας, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Το πόρισμα της μελέτης θα προκαλέσει την ανακούφιση των ειδικών, οι οποίοι εξέφραζαν φόβους για ανοσία μικρής χρονικής διάρκειας σε όσους αποθεραπεύονται από COVID-19, πράγμα που θα καθιστούσε αναγκαίο τον επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό SARS, διατηρούν ύστερα από 17 χρόνια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που απέκτησαν τότε. Ξεχωριστή έρευνα, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι ασθενείς που θεραπεύθηκαν από COVID-19 ανέπτυξαν ισχυρά προστατευτικά φυσικά φονικά κύτταρα NK, ακόμη και όταν δεν εντοπίσθηκαν αντισώματα στον οργανισμό τους. «Οι μελέτες αυτές συνθέτουν αισιόδοξη εικόνα. Τα νέα είναι ευχάριστα», λέει η ανοσολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ, Ακίκο Ιβασάκι.

Μικρός αριθμός ασθενών στη νέα μελέτη δεν ανέπτυξε μακροχρόνια ανοσία, μετά την αποθεραπεία, ενδεχομένως εξαιτίας των διαφορετικών ιικών φορτίων κορωνοϊού, στα οποία εκτέθηκαν. Τα εμβόλια είναι, όμως, ικανά να εξισορροπήσουν τις ατομικές αυτές διαφοροποιήσεις. 

Η ιατρική ομάδα της Λα Χόγια επέλεξε 185 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 19 έως και 81 ετών, οι οποίοι είχαν θεραπευθεί από COVID-19. Η πλειονότητα εμφάνισε μόνο ελαφρά συμπτώματα και δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα αντισωμάτων, Β λεμφοκυττάρων και Τ λεμφοκυττάρων στο αίμα των ιαθέντων ασθενών, για να διαπιστώσει ότι τα αντισώματα ήταν ανθεκτικά, εμφανίζοντας μικρή μόνο μείωση παρά την πάροδο έξι μέχρι οκτώ μηνών. Τα Τ λεμφοκύτταρα, υπεύθυνα για τη «θανάτωση» άλλων μολυσμένων κυττάρων, μειώθηκαν ελάχιστα στο σώμα, ενώ τα Β λεμφοκύτταρα, που παράγουν αντισώματα, όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αυξήθηκαν σημαντικά, προκαλώντας την απορία των επιστημόνων.

Η έρευνα είναι η πρώτη, που χαρτογραφεί με τόση ακρίβεια την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ιό. Η ιατρική κοινότητα είχε εκφράσει αρχικά φόβους για βραχυπρόθεσμη ανοσία όσων αποθεραπεύθηκαν από κορωνοϊό, βασίζοντας τις εκτιμήσεις της σε μελέτες του κοινού κρυολογήματος. Η ιατρική ομάδα της Λα Χόγια σχεδιάζει τώρα να στρέψει το ενδιαφέρον της στα αίτια της έλλειψης μακροχρόνιας ανοσίας απέναντι στο κοινό κρυολόγημα, που ίσως οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή