Γερμανός ΥΠΕΞ: Αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα συζητηθούν κυρώσεις τον Δεκέμβριο

Γερμανός ΥΠΕΞ: Αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα συζητηθούν κυρώσεις τον Δεκέμβριο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα πως αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητηθούν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Μιλώντας λίγο πριν την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συζητηθεί και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου ο κ. Μάας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιμένω να συζητηθούν κυρώσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου».

«Εναπόκειται στην Τουρκία ποια απόφαση θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μάας, επισημαίνοντας πως «αν δεν δούμε θετικά σημάδια από την Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο, παρά μόνο νέες προκλήσεις όπως η επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια, τότε οδεύουμε προς μια δύσκολη διαπραγμάτευση».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia- τόνισε πως έχει καταστεί σαφές προς την Τουρκία σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως υπάρχουν δύο επιλογές. «Υπάρχει η επιλογή της συνεργασίας και υπάρχει και μια άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες για την Τουρκία. Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή