Ο αιθιοπικός στρατός ζητεί την έκπτωση του επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο αιθιοπικός στρατός ζητεί την έκπτωση του επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο Τέδρος Γκεμπρεγιεσούς κατηγορείται ότι στηρίζει την εξέγερση των Τιγκρέι

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατός της Αιθιοπίας, που αντιμετωπίζει με σκληρότητα την εξέγερση των Τιγκρέι στον βορρά της χώρας, κατηγόρησε την Πέμπτη τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι υποστηρίζει το εκεί κίνημα και ζήτησε την έκπτωσή του.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, είναι Αιθίοπας, και προΐσταται του διεθνούς οργανισμού από το 2017 στην ομολογουμένως δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας του.

Ο ίδιος όμως είναι καταγωγής Τιγκρέι, κατάγεται από την περιοχή της Αιθιοπίας που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί και συνιστά την Ερυθραία, ενώ είναι μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου των Τιγκρέι.

Την Πέμπτη ο αιθιοπικός στρατός ζήτησε την αποπομπή τού πλέον επιφανούς Αιθίοπα σήμερα διεθνώς από την ηγεσία του ΠΟΥ, με τον επιτελάρχη Στρατηγό Μπιρχάνου Τζούλα να δηλώνει από τηλεοράσεως: «Τι περιμένετε από αυτόν όταν η ομάδα του και οι όμοιοί του έχουν μπει σε πόλεμο;»

«Εμείς δεν περιμένουμε από αυτόν να σταθεί στο πλευρό των Αιθιόπων και να καταδικάσει τους ανθρώπους αυτούς. Έχει πράξει ό,τι μπορεί για να τους υποστηρίξει, έχει κάνει εκστρατείες σε γειτονικές χώρες,» πρόσθεσε ο Στρατηγός Τζούλα, χωρίς να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες του.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν τρεις ημέρες ύστερα από αντίστοιχες κατηγορίες από εκπρόσωπο της κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας.

Το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Τιγκρέι ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αντίς Αμπέμπα επί δεκαετίες, μέχρι την αλλαγή καθεστώτος πρόπερσι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Άχμεντ Άμπιι.

Ο κ. Γκεμπρεγιεσούς είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Εξωτερικών από το 2005 έως το 2016 στον κυβερνητικό συνασπισμό της Αιθιοπίας.

Πηγή: Reuters  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή