Φωτορεπορτάζ: 24 ώρες μάχης στις ΜΕΘ του κορωνοϊού

Φωτορεπορτάζ: 24 ώρες μάχης στις ΜΕΘ του κορωνοϊού

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δύο το μεσημέρι, η πτέρυγα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου La Timone στη Μασσαλία καθώς και ο γιατρός Ζουλιάν Καρβελί, τηλεφωνούν σε οικογένειες που έχουν πληγεί από το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού και τους ενημερώνουν για την κατάσταση υγείας των δικών τους ανθρώπων. 

Με τη χωρητικότητα των ΜΕΘ στη Γαλλία να έχει καλυφθεί ασφυκτικά σε επίπεδο άνω του 95% εδώ και πάνω από δέκα ημέρες, ο Δρ. Καρβελί κάνει τουλάχιστον οκτώ τέτοια δύσκολα τηλεφωνήματα την ημέρα. 

Στη Μασσαλία, το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού έχει αυξήσει τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ, με πολλούς να βρίσκονται σε ακόμη πιο κρίσιμη κατάσταση, συγκριτικά με το πρώτο κύμα την Άνοιξη. 

Η Γαλλία βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες στο δεύτερο lockdown κατά του κορωνοϊού, γνωστό και ως “le confinement” («ο περιορισμός»). 

Δημοσιογράφοι του Associated Press πέρασαν 24 ώρες με την ομάδα εντατικής θεραπείας του La Timone, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της νότιας Γαλλίας, καθώς οι γιατροί μάχονταν να κρατήσουν ελεύθερη έστω και μια κλίνη για τις νέες εισροές ασθενών. 

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ

Προς νέα lockdown στην Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 36.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 653 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες διαγνώσθηκαν 34.282 κρούσματα και 753 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Στο μεταξύ, 3.712 ασθενείς έχουν εισαχθεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας και 33.610 σε νοσοκομειακούς θαλάμους.

Φωτορεπορτάζ: 24 ώρες μάχης στις ΜΕΘ του κορωνοϊού-1

Ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων Φραντσέσκο Μπότσια, μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Rai, τόνισε ότι «δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιβολή lockdown και σε νέες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και τα υπόλοιπα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τους οι επιστήμονες».

Εως τώρα σε «τοπικό lockdown» έχουν κηρυχθεί, μεταξύ των άλλων, οι περιφέρειες της Νάπολης, του Τορίνο, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας.

Καταλονία: Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας θα επιτρέψει στα μπαρ, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια και στους κινηματογράφους να ανοίξουν και πάλι από τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, χαλαρώνοντας σταδιακά ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αν και θα διατηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ.

Οι συγκεντρώσεις έως και δέκα ατόμων θα επιτραπούν από τις 21 Δεκεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μαζί, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση. Προσώρας επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις έως και έξι ατόμων.

Φωτορεπορτάζ: 24 ώρες μάχης στις ΜΕΘ του κορωνοϊού-2

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί επίσης να χαλαρώσει κάπως κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η Καταλονία είναι η χειρότερα πληγείσα περιφέρεια της Ισπανίας μετά τη Μαδρίτη, με σχεδόν 300.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό και τουλάχιστον 7.400 θανάτους, το ένα πέμπτο των συνολικών θανάτων στη χώρα.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να ανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους τους αλλά με απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα στα τραπέζια και όχι περισσότερα από τέσσερα άτομα να κάθονται μαζί, εκτός αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Στον εσωτερικό χώρο επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στο 30% της χωρητικότητάς τους. Θα πρέπει να κλείνουν στις 9.30 μ.μ.

Φωτορεπορτάζ: 24 ώρες μάχης στις ΜΕΘ του κορωνοϊού-3

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι αίθουσες μουσικής θα επιτρέπεται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους, το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ για τα γυμναστήρια η χωρητικότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 30%.

Οι περιορισμοί αυτοί θα αρθούν ή θα αυστηροποιηθούν σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης

Οι βρετανικές κυβερνητικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιβεβαίωσαν τις τελευταίες 24 ώρες 501 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σε μια ελαφρά πτώση από τους 529 που καταγράφηκαν χθες.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 22.915 νέες μολύνσεις, έναντι 19.609 που ανακοίνωσαν χθες οι αρχές.

Φωτογραφίες κειμένου: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή