Nότια Αυστραλία: Επιβάλλει το αυστηρότερο lockdown στον κόσμο

Nότια Αυστραλία: Επιβάλλει το αυστηρότερο lockdown στον κόσμο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή ενός από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο θέτει από σήμερα η Νότια Αυστραλία, απαγορεύοντας ακόμη και την άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή την έξοδο με κατοικίδιο. Οι περιορισμοί επιβάλλονται ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό μιας εστίας μολύνσεων Covid-19. Για έξι ημέρες, θα επιτρέπεται η έξοδος εκτός σπιτιού μόνο για ένα άτομο και μόνο για σημαντικούς λόγους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σχολεία, πανεπιστήμια, καφέ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, γάμοι και κηδείες έχουν απαγορευθεί και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

«Θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα, εφαρμόζοντας σκληρά μέτρα, αλλά να βγούμε από το lockdown όσο πιο γρήγορα μπορούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, Στίβεν Μάρσαλ, αναφερόμενος στα μέτρα. 23 άνθρωποι στην Αδελαϊδα, πρωτεύουσα της πολιτείας, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αφότου υπάλληλος καθαριότητας του ξενοδοχείου -που χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο καραντίνας- εκτέθηκε στον ιό έπειτα από ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις αρχές, τα μέτρα είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η διασπορά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μάρσαλ, το στέλεχος του κορωνοϊού που κυκλοφορεί είναι «άσχημο» καθώς πολλοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί είναι ασυμπτωματικοί, ενώ είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί από επιφάνειες και η περίοδος επώασης είναι χαμηλή, έως 24 ώρες. «Πραγματικά ανησυχούμε, διότι όσοι έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν τα συνήθη συμπτώματα», αναφέρει.

Στο πρώτο κύμα, η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας -στην οποία κατοικούν 1,7 εκατ. πολίτες σε έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Βρετανίας- κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό με την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη την επικράτεια.

Η εστία στη Νότια Αυστραλία και μία ακόμη πολύ πιο σοβαρή στη γειτονική Βικτώρια στάθηκε αφορμή για την επιβολή τρίμηνου lockdown στη Μελβούρνη. Η περίπτωση της Βικτώρια είναι ενδεικτική ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις αποδίδουν, έχοντας καταφέρει εδώ και 20 ημέρες να είναι «covid-free», δηλαδή με μηδενικά κρούσματα, έπειτα από περίπου 700 κρούσματα ημερησίως στη διάρκεια του Αυγούστου.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή