ΚΟΣΜΟΣ

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε επίσκεψη σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη από το Ισραήλ δυτική όχθη.

Η επίσκεψη στο Ψαγότ έρχεται έναν χρόνο αφότου ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι οι οικισμοί αυτοί δεν αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, ανατρέποντας τη στάση που κρατούσαν εδώ και πολύ καιρό οι ΗΠΑ.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-1

Η δήλωση αυτή εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που είναι ενάντια σε οικισμούς σε έδαφος το οποίο ζητούν να γίνει ανεξάρτητο κράτος στο μέλλον.

Ο κ. Πομπέο πραγματοποίησε αργότερα παρόμοια επίσκεψη στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε πέρυσι επίσημα την εθνική κυριαρχία του Ισραήλ στο στρατηγικό οροπέδιο, το οποίο το Ισραήλ απέσπασε από τα Συρία στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 και το προσάρτησε το 1981.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-3

Ο κ. Τραμπ είναι στενός σύμμαχος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και αναλυτές αναφέρουν ότι οι ενέργειες του κ. Πομπέο θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια αποχαιρετιστήρια χειρονομία προτού ο ίδιος και ο πρόεδρος Τραμπ αποχωρήσουν από τη διεθνή σκηνή.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-4

Ο κ. Πομπέο έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη για την πιθανώς τελευταία του επίσκεψη ως ΥΠΕΞ στη χώρα πριν από το πέρας της θητείας του τον Ιανουάριο.

Δαμασκός: «Προκλητική» η επίσκεψη 

Η Δαμασκός καταδίκασε την επίσκεψη, χαρακτηρίζοντας την «προκλητική», ανέφεραν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-5

«Η επίσκεψη Πομπέο είναι μια προκλητική κίνηση που γίνεται πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ και αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας», ανέφερε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Επίσκεψη Πομπέο στα Υψίπεδα του Γκολάν (εικόνες)-6

Παλαιστίνιοι και αραβικά κράτη δήλωσαν ότι η κίνηση Πομπέο θα συνδράμει στην εδραίωση του ισραηλινού ελέγχου επί αυτών των κατεχόμενων εδαφών.

Η Δαμασκός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν την επίσκεψη, που παραβιάζει, όπως ανέφερε, διεθνή ψηφίσματα.

Πηγή: BBC, Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ