Τον Δεκέμβριο η «ευρωάδεια» για τα εμβόλια

Τον Δεκέμβριο η «ευρωάδεια» για τα εμβόλια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου θα λάβουν, υπό όρους, έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας –τη δεύτερη που διοργανώθηκε με αντικείμενο την πανδημία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες–, είπε ότι ο ΕΜΑ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την αμερικανική FDA για το θέμα του εμβολίου. Τόνισε ότι η έγκριση θα έρθει στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου «μόνο αν όλα κυλήσουν ομαλά» και ότι στη συνέχεια, αρχικά, θα είναι μικρός ο αριθμός των δόσεων που θα διατεθούν.

Ανέδειξε, δε, τη σημασία του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες που χρησιμοποιούν τέσσερις διαφορετικές τεχνολογίες για το εμβόλιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες κάλυψης όλων των ομάδων του πληθυσμού. Παράλληλα εξέφρασε δυσπιστία για το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο έχει προμηθευτεί η Ουγγαρία, λέγοντας ότι η διαδικασία έγκρισής του δεν χαρακτηρίστηκε από διαφάνεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε για τις προκλήσεις στον εφοδιασμό των κρατών-μελών με τις αναγκαίες δόσεις, αλλά και την ανάγκη μιας επικοινωνιακής στρατηγικής για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος σκεπτικισμός της κοινής γνώμης.

Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός από τα εμβόλια, οι ηγέτες εστίασαν στη δυνατότητα μιας κοινής προσέγγισης στην υιοθέτηση των ταχέων τεστ αντιγόνου, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις προχθές. Η ελπίδα είναι ότι αμοιβαία αναγνώριση αυτών των τεστ μεταξύ των κρατών-μελών θα επιτρέψει τη σταδιακή αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ε.Ε. Επιπλέον, συζητήθηκε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων – με τους δύο προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών να τονίζουν στη συνέντευξη Τύπου την ανάγκη να γίνει σταδιακά και με προσοχή.

Η καγκελάριος Μέρκελ, ως επικεφαλής της χώρας που κατέχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, ενημέρωσε τους ομολόγους της για την εμπλοκή που έχει προκύψει με το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Η συζήτηση αυτή διήρκεσε περίπου ένα τέταρτο, καθώς δεν υπήρχε προσδοκία ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα έκαναν πίσω ή θα εμπλέκονταν σε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικοινώνησε με όλα τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσει ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό δεν θα ξέφευγε από τον έλεγχο. «Δεν μπορεί ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα να λυθεί σε μία τηλεδιάσκεψη», σημειώνει η ίδια πηγή.

Η εμπλοκή χαρακτηρίζεται «σοβαρή» από αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Για να θεσμοθετηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –το οποίο περιλάμβανε και τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης– πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτηθεί για το 2021 μέσω ενός έκτακτου, «προσωρινού» ετήσιου προϋπολογισμού, βάσει των «οροφών» δαπανών του προηγούμενου ΠΔΠ για το 2020 – και χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης. Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για χώρες που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από κοινοτικούς πόρους, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία – αλλά και η Ελλάδα.

Σε χθεσινή δήλωση της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται ότι η ηγεσία του Σώματος «επαναλαμβάνει ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν (τόσο για το ΠΔΠ όσο και για το κράτος δικαίου) θεωρούνται τελικές και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης. Καμία περαιτέρω παραχώρηση δεν θα γίνει από την πλευρά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή