Απειλές και ακρότητες Τραμπ

Απειλές και ακρότητες Τραμπ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικίνδυνη ανάφλεξη των πολιτικών παθών απειλεί να οδηγήσει την Αμερική ο Ντόναλντ Τραμπ κατά το τελευταίο δίμηνο της προεδρίας του, καθώς επιμένει στην αναποτελεσματική, μέχρι στιγμής, δικαστική αμφισβήτηση της ήττας του, εκτοξεύοντας αστήρικτες καταγγελίες περί νοθείας.

Σκηνές απόλυτου χάους διαδραματίστηκαν στην κομητεία Γουέιν του Μίσιγκαν, μία από τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2016, αλλά αυτή τη φορά έδωσαν τη νίκη στον Μπάιντεν. Δύο Ρεπουμπλικανοί της εφορευτικής επιτροπής αρνήθηκαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα, καταθέτοντας ενστάσεις οι οποίες, αν γίνονταν δεκτές, θα ακύρωναν εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στο Ντιτρόιτ, μια πόλη όπου οι μαύροι ξεπερνούν το 80% του πληθυσμού. «Μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τον ρατσισμό τους χθες βράδυ», δήλωσε ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης, Μάικ Ντάγκαν. Υπό την πίεση της γενικής κατακραυγής, οι δύο Ρεπουμπλικανοί επικύρωσαν το αποτέλεσμα, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν και πάλι στάση, απαιτώντας να ανακληθεί η ψήφος τους. Τελικά, χθες το απόγευμα παραιτήθηκαν από την προσπάθειά τους.

Στην Τζόρτζια, μια αμφίρροπη πολιτεία όπου ο Μπάιντεν επικράτησε με 14.000 ψήφους διαφορά σε σύνολο περίπου πέντε εκατομμυρίων, η διά χειρός επανακαταμέτρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη αναμενόταν να ολοκληρωθεί χθες βράδυ. Ο ανώτατος εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας, Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, δήλωσε ότι δεν αναμενόταν να ανατραπεί το υπέρ του Μπάιντεν αποτέλεσμα, κάτι που, αν συμβεί, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ισχνότατες πιθανότητες του Τραμπ να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Αν και Ρεπουμπλικανός, ο Ράφενσμπεργκερ έχει δεχθεί οξύτατες επιθέσεις από τον Τραμπ, ενώ ο ίδιος κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις από τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενό σύμμαχο του προέδρου, για ακύρωση νόμιμων ψήφων. Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα και στην Αριζόνα, μια άλλη πολιτεία που κρίθηκε με μικρή διαφορά ψήφων υπέρ του Μπάιντεν. Η Δημοκρατική υπουργός Εσωτερικών της πολιτείας, Κάτι Χομπς, κατήγγειλε ότι η ίδια και μέλη της οικογένειάς της έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε, μέσω Twitter, ότι επρόκειτο να δοθεί χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου των δικηγόρων του για την πορεία του δικαστικού τους αγώνα και επέμεινε ότι υπάρχει «ένας πολύ ευδιάκριτος και ρεαλιστικός δρόμος προς τη νίκη».

Σε πανεθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες 79,6 εκατομμύρια καταμετρημένες ψήφους και αναμενόταν να ξεπεράσει το ορόσημο των 80 εκατομμυρίων, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η καταμέτρηση σε Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια. Η διαφορά του με τον Τραμπ άγγιζε χθες τα 6.000.000 ψήφους και πλησίασε τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. 

Στη χορεία των διεθνών ηγετών που έχουν αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν ήρθε να προστεθεί και ένας στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν. «Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν πολύ λογικότερο να το παραδεχθεί, να μην υιοθετεί ντροπιαστική στάση και να αφήσει τον νέο πρόεδρο να αναλάβει την εξουσία», δήλωσε ο Ζέμαν, ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους πολιτικούς που είχε υποστηρίξει τον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή