Αγανάκτηση κατά βουλευτών της Afd

Αγανάκτηση κατά βουλευτών της Afd

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συνέπειες για τους βουλευτές της AfD, που επέτρεψαν σε επισκέπτες τους να καταδιώκουν και να καθυβρίζουν βουλευτές στους διαδρόμους του γερμανικού Κοινοβουλίου, ζήτησαν χθες Γερμανοί βουλευτές, καθώς το αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο άνοιξε έρευνα για τα συμβάντα. Την Τετάρτη, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, το ακροδεξιό κόμμα προξένησε εντάσεις στο εσωτερικό της αίθουσας της Βουλής, τροφοδότησε τις διαδηλώσεις στο εξωτερικό και, όπως φαίνεται, μετέφερε την πίεση και στους διαδρόμους.

Τουλάχιστον έξι άτομα ακολουθούσαν βουλευτές στους διαδρόμους, τους βιντεοσκοπούσαν ρωτώντας τους τι θα ψηφίσουν και εν συνεχεία τους καθύβριζαν. Μια γυναίκα εντόπισε τον υπουργό Οικονομίας και στενό συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ μπροστά σε ένα ασανσέρ και τον ρώτησε τι θα ψηφίσει. «Οι ψηφοφόροι μου θέλουν να περάσει αυτός ο νόμος», της απάντησε ο Αλτμάιερ. «Εσείς που διαφωνείτε είστε μια μικρή μειοψηφία». Στο σημείο αυτό, η γυναίκα παρέθεσε υβρεολόγιο, το οποίο εν συνεχεία ανέβασε στο Ιντερνετ ως υποτιθέμενη ηρωική πράξη. Τόσο η συγκεκριμένη όσο και άλλοι που επέδειξαν παρόμοια συμπεριφορά είχαν προσκληθεί ως επισκέπτες βουλευτών της AfD.

Σε ακόμη μία οβιδιακή μεταμόρφωση, το κόμμα που ξεκίνησε ως κόμμα επικριτών της πολιτικής της κυβέρνησης Μέρκελ στην κρίση της Ευρωζώνης και το «γύρισε» στις επικρίσεις για το προσφυγικό, στον πόλεμο πολιτισμών με το Ισλάμ και, σε κάποιες περιπτώσεις, στην ανοικτή φιλοναζιστική ρητορική, τώρα αναβαπτίσθηκε ως μέγας προστάτης της γερμανικής δημοκρατίας. Ετσι, στη διάρκεια της συζήτησης του νόμου στην Ολομέλεια, βουλευτές του κόμματος άνοιξαν πανό με το γερμανικό σύνταγμα, το οποίο υποστήριξαν ότι καταστρατηγείται από τον νόμο.

Οι βουλευτές των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών σύρθηκαν από την AfD σε μια συζήτηση για τους παραλληλισμούς με τα ναζιστικά διατάγματα, τη στιγμή που το μήνυμα που ήθελε να περάσει η γερμανική κυβέρνηση ήταν ότι άκουσε τις επικρίσεις και τροποποίησε τον νόμο, ώστε τα υγειονομικά μέτρα να έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ και να απαιτούν αυστηρή τεκμηρίωση. «Αυτή η μετατόπιση των ορίων των πραγμάτων που μπορούν να ειπωθούν και, όλο και περισσότερο, των πραγμάτων που μπορούν να γίνουν, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», σχολίασε η Αλεξάντρα Φέντερλ-Σμιντ στην εφημερίδα SZ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή