«Θωρακισμένοι» τουλάχιστον για έξι μήνες όσοι νόσησαν με κορωνοϊό

«Θωρακισμένοι» τουλάχιστον για έξι μήνες όσοι νόσησαν με κορωνοϊό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

Eλάχιστες πιθανότητες να προσβληθούν ξανά από κορωνοϊό για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη φορά έχουν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19, όπως διαπιστώνει βρετανική μελέτη εργαζομένων στην υγεία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους από 51 εκατ. ανθρώπους ανά τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ταυτόχρονα, έρχονται να αμφισβητήσουν προηγούμενες μελέτες που έδειχναν μείωση των αντισωμάτων κορωνοϊού.

«Πρόκειται για πραγματικά καλά νέα, διότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19 δεν πρόκειται να την περάσουν ξανά», δηλώνει στο Reuters o Ντέιβιντ Άιρ, καθηγητής στο Τμήμα Nuffield για την Υγεία του Πληθυσμού, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα μεμονωμένα περιστατικά αναμολύνσεων από Covid-19 είχαν εγείρει ανησυχίες μήπως η ανοσία είναι βραχυπρόθεσμη και ότι οι ασθενείς που ανέρρωσαν ενδέχεται πολύ γρήγορα να νοσήσουν και πάλι. Αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους εργαζομένους στο σύστημα Υγείας της Βρετανίας -οι οποίοι διατρέχουν και το υψηλότερο ρίσκο να προσβληθούν από Covid-19- δείχνουν ότι τα περιστατικά αναμολύνσεων θα παραμείνουν εξαιρετικά σπάνια.

«Η μόλυνση με Covid-19 προσφέρει προστασία για τους περισσότερους ανθρώπους τουλάχιστον για έξι μήνες», επισημαίνει ο κ. Άιρ. «Δεν εντοπίσαμε νέες συμπτωματικές μολύνσεις στους συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα», εξηγεί. 

Η μελέτη καλύπτει περίοδο 30 εβδομάδων μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2020. Στη διάρκεια της μελέτης, 89 σε σύνολο 11.052 εργαζομένων Υγείας χωρίς αντισώματα μολύνθηκαν εκ νέου με συμπτώματα, ενώ κανένας από τους 1.256 με αντισώματα δεν νόσησε εκ νέου.