Covid-19: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Γαλλία

Covid-19: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Γαλλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στη Γαλλία, αλλά οι προοπτικές βελτιώνονται, με την ενδεχόμενη κυκλοφορία των εμβολίων τους επόμενους μήνες, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Παρισιού.

«Αν και το εμβόλιο δεν πρόκειται να τα λύσει όλα και, παρότι το 2021 δεν πρόκειται να αποτελέσει μια συνηθισμένη χρονιά, διακρίνω φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε ο ανοσολόγος Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Ο Ντελφρεσί ήταν ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της γαλλικής κυβέρνησης που είχαν προειδοποιήσει για το δεύτερο κύμα στη Γαλλία, η οποία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown από τα τέλη Οκτωβρίου με τα μέτρα να ισχύουν τουλάχιστον για έναν μήνα.

Λιγότερο αυστηρό σε σύγκριση με το Lockdown της άνοιξης, οι περιορισμοί σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις έχουν σημειώσει επιτυχία στη μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, χαλαρώνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρα. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 υποχώρησε σημαντικά την Πέμπτη και για τρίτη διαδοχική ημέρα.

«Ορισμένοι δείκτες δείχνουν ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση(του δεύτερου κύματος) ή τουλάχιστον δεν απέχουμε από αυτή σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ νωρίς να το επιβεβαιώσουμε», επισημαίνει ο κ. Ντελφρεσί.

Η μείωση των κρουσμάτων συνοδεύεται με εκκλήσεις από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου για χαλάρωση του lockdown το συντομότερο δυνατόν και εν όψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Μέτρα όπως το άνοιγμα όλων των καταστημάτων και το να επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. 

«Είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου να μην είναι οι συνηθισμένες», παραδέχθηκε ο κ. Ντελφρεσί. Με σχεδόν 2,1 εκατ. κρούσματα, η Γαλλία κατατάσσεται τέταρτη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, Ινδία και Βραζιλία, σε αριθμό κρουσμάτων και έβδομη με βάση τους θανάτους(47.127).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή