ΑΝΑΛΥΣΗ

Το καλύτερο σημείο της χειρότερης στιγμής

Το καλύτερο σημείο της χειρότερης στιγμής

Μοιάζει οξύμωρο μα μόνο έτσι μπορεί να συμπυκνωθεί ως εξέλιξη: Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο της χειρότερης στιγμής.

Το δεύτερο κύμα, όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν, έχει σφοδρότητα που δεν ανέμεναν- ο συνδυασμός του χειμώνα με το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής φαρμακευτική αγωγή, προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων (παγκοσμίως) με μορφή χιονοστιβάδας, πολλαπλασιασμό των θανάτων και συνωστισμό στις ΜΕΘ, που αρχίζουν να φτάνουν στα όρια τους, προκαλώντας ρηγματώσεις στη σταθερότητα των συστημάτων υγείας.

Βαδίζουμε από το ένα σκοτεινό ρεκόρ προς το άλλο.

Ταυτοχρονως, η αδιάκοπη λήψη όλο και πιο αυστηρών μέτρων (lockdown) και η επακόλουθη οικονομική δυσπραγία, ενισχύουν τις αντιδράσεις σημαντικής μερίδας ανθρώπων, που εμφανίζουν μια εύλογη ψυχική κόπωση αλλά και άρνηση αποδοχής της (αδιανόητης αν μη τι άλλο) κατάστασης.

Όλο και περισσότεροι βρίσκουν παρηγορητικές απαντήσεις σε σενάρια συνωμοσίας και τσαρλατάνους, ενώ παρατηρείται και μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της αντιδραστικής διάθεσης (π.χ.: AfD στη Γερμανία, Βελόπουλος στην Ελλάδα).

Εν μέσω αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, αχνοφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Εκεί όπου όλα ήταν σκοτεινά κι αβέβαια, μια υπεράνθρωπη προσπάθεια για την παρασκευή εμβολίων, που θα οδηγήσουν σε ανοσία αγέλης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα αποτελέσματα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι αισιόδοξα.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να αρχίσει ο σταδιακός εμβολιασμός στις χώρες που θα δώσουν έγκριση στα σκευάσματα των εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, κλπ).

Το τέλος της πανδημίας δεν θα “κλειδώσει” βεβαίως με το τσίμπημα της σύριγγας, αλλά η αρχή θα έχει γίνει και ο τερματισμός του εφιάλτη θα έρθει πιο κοντά. Το ζητούμενο ήταν και είναι να φτάσουμε όσο περισσότεροι γίνεται σε αυτό τον τερματισμό- να μην μείνουν πίσω άνθρωποι αδύναμοι: ηλικιωμένοι και ευπαθείς.

Για να γίνει αυτό, λύση άλλη δεν υπάρχει από την επιβολή αυστηρών μέτρων και ελέγχων και την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας με ευλάβεια. Σε κανέναν δεν αρέσει, αλλά αυτό είναι το πεδίο της μάχης- αυτά είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά του.

Κανένας δεν περισσεύει… Είμαστε κοντά στην νίκη αλλά μέχρι αυτή να επιτευχθεί τα χειρότερα είναι μπροστά μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση άδεια για το εμβόλιο ζητούν Pfizer-Biontech

Μέρκελ: Πιθανώς από Δεκέμβριο οι πρώτοι εμβολιασμοί

Αγανάκτηση κατά βουλευτών της Afd

Eυρώπη: Πάνω από το φράγμα των 15 εκατομμυρίων τα κρούσματα

Covid-19: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Γαλλία

Ιταλία: Παράταση του τοπικού lockdown σε τέσσερις περιφέρειες

Μικρή υποχώρηση του δεύτερου κύματος στη Γηραιά Ηπειρο

«Τώρα νοσηλεύουμε και 40άρηδες»

Οκτώ κλίνες ΜΕΘ-COVID κενές στη Θεσσαλονίκη, 45 στην Αττική

ΕΟΔΥ: 148 κρούσματα σε 1.250 rapid tests

Αλκ. Βατόπουλος: Χρειαζόμαστε lockdown τύπου Γουχάν

Άρση lockdown: Απομακρύνεται ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου

LIVE η ενημέρωση Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: 2.581 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι