Θεωρίες συνωμοσίας με Σόρος από το στρατόπεδο Τραμπ

Θεωρίες συνωμοσίας με Σόρος από το στρατόπεδο Τραμπ

θεωρίες-συνωμοσίας-με-σόρος-από-το-στρ-561167542

Τα 78 του χρόνια έκλεισε χθες ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, στις 20 Ιανουαρίου, θα γίνει ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεπερνώντας τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο ύστερα από δύο θητείες, σε ηλικία 77 ετών και 349 ημερών. Ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου διεύρυνε την πλειοψηφία του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, το οποίο θα αναδείξει και τυπικά τον νέο πρόεδρο, σε 306 – 232, καθώς η διά χειρός ανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία Τζόρτζια επιβεβαίωσε την επικράτησή του.

Παρά τη νέα ψυχρολουσία που δέχθηκε, το στρατόπεδο Τραμπ όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τις δικαστικές προσφυγές που αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά προχώρησε σε νέες, πρωτοφανείς καταγγελίες. Σε συνέντευξη Τύπου των δικηγόρων της εκστρατείας Τραμπ, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι κατήγγειλε σε οργισμένο ύφος μια «τεράστια συνωμοσία» των Δημοκρατικών για εκλογική νοθεία, αν και επιφυλάχθηκε να στηρίξει τις καταγγελίες του με απτά στοιχεία στο μέλλον. Καθώς μιλούσε για αρκετή ώρα σε οργισμένο ύφος, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ ίδρωσε, με αποτέλεσμα να κυλήσει η βαφή των λιγοστών μαλλιών του στο πρόσωπο, δίνοντας ιλαροτραγική χροιά στην παρέμβασή του.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, μια άλλη εκ των δικηγόρων του προέδρου, η Σίντνεϊ Πάουελ, εκτόξευσε την αναληθή καταγγελία ότι μια εταιρεία που προμήθευσε ηλεκτρονικές μηχανές σε εκλογικά κέντρα, η Dominion Voting Systems, είχε σχέσεις με το ίδρυμα του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος και το καθεστώς της Βενεζουέλας. Επιπλέον, η Πάουελ δήλωσε: «Ειλικρινά, σε όλες τις διαφιλονικούμενες πολιτείες οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν και τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα να ορίσουν εκλέκτορες υποστηρικτές του Τραμπ». Η ανοικτή έκκληση για εκλογικό πραξικόπημα βασίζεται στο γεγονός ότι το σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολιτεία να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγει τους εκπροσώπους της στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Ωστόσο ποτέ στο παρελθόν τα νομοθετικά όργανα μιας πολιτείας δεν αποφάσισαν να ακυρώσουν τη λαϊκή ψήφο.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν είχε εγκαταλείψει, ωστόσο, κάθε ελπίδα. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους της πολιτειακής Βουλής και Γερουσίας στο Μίσιγκαν για να τους ασκήσει πίεση υπέρ της ανατροπής των αποτελεσμάτων. Πάντως και οι δύο πολιτειακοί παράγοντες έχουν ρητά αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλουν άλλη λίστα εκλεκτόρων από εκείνη που ανέδειξαν οι κάλπες. Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε «εντελώς ανεύθυνη» τη στάση του προέδρου, τον οποίο καυτηρίασε και ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα το 2012. «Η ανοικτή πίεση σε πολιτειακούς αξιωματούχους για να ακυρώσουν τη λαϊκή βούληση και να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα» συνιστά, κατά τον Ρόμνεϊ, «τη χειρότερη αντιδημοκρατική πράξη από εν ενεργεία πρόεδρο της χώρας».

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει χθες το βράδυ νέα ονόματα ανθρώπων που θα αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνησή του, ύστερα από την επιλογή του παλιού συνεργάτη του Ρον Κλέιν για το αξίωμα του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο εκλεγμένος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι έχει αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά επιφυλάχθηκε να κοινοποιήσει την απόφασή του την επόμενη εβδομάδα. Ρεπορτάζ του πρακτορείου Associated Press αναφέρει ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τα επιφανέστερα στελέχη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, θα μείνουν εκτός κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή