Κατέθεσαν αίτημα έγκρισης του εμβολίου

Κατέθεσαν αίτημα έγκρισης του εμβολίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτημα επείγουσας έγκρισης του εμβολίου κατά της COVID-19 επρόκειτο να καταθέσουν χθες, στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι φαρμακοβιομηχανίες Pfizer/BioNTech. Οι εταιρείες παρέδωσαν όλα τα στοιχεία των κλινικών μελετών. Μετά την προσεκτική αξιολόγησή τους, ο ελεγκτικός φορέας θα αποφανθεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το εμβόλιο θα λάβει το πράσινο φως στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διανομή. Περίπου το ίδιο χρονοδιάγραμμα έδωσε χθες και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ηχηρό «όχι» είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με COVID-19, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι μειώνει την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου. Η εκτίμηση του ΠΟΥ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal και βασίζεται σε στοιχεία 7.000 νοσηλευόμενων ασθενών. Η Κομισιόν, ωστόσο, που έχει προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες του αντιιικού φαρμάκου, ανακοίνωσε ότι δεν θα μεταβάλει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παρά τις συστάσεις του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού. 

Αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι το τριπλό παιδικό εμβόλιο εναντίον ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας (MMR) μειώνει τις πιθανότητες βαριάς COVID-19. Στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια αναφέρουν ότι στους ασθενείς με COVID-19, που είχαν παλαιότερα εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο, τα επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της παρωτίτιδας (μαγουλάδες) ήταν αντιστρόφως ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19.

Πιο επικίνδυνες είναι οι πρώτες ημέρες της λοίμωξης από κορωνοϊό, προειδοποιεί μελέτη του Πανεπιστημίου Σεντ Αντριους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Microbe. Η μετάδοση της λοίμωξης είναι πιθανότερη έως την πέμπτη ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, επειδή ο φορέας έχει μεγαλύτερο ιικό φορτίο. 

Πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Network Οpen, διαπιστώνει ότι το πρώτο σύμπτωμα της COVID-19 για μεγάλο ποσοστό (28%) ασθενών, ηλικίας από 68 έως 86 ετών, είναι το ντελίριο, μια κατάσταση σύγχυσης και αποπροσανατολισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή