Η Ακροδεξιά ενσωματώνει τους αρνητές του κορωνοϊού

Η Ακροδεξιά ενσωματώνει τους αρνητές του κορωνοϊού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρουσίασε χθες έκθεση που ερευνά τη δικτύωση ακροδεξιών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας την Ακροδεξιά τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε μία από τις τελευταίες μεταμορφώσεις τους, οι οργανώσεις συμμαχούν με τους συνωμοσιολόγους εναντίον των μέτρων του κορωνοϊού και προσπαθούν να προσεταιρισθούν το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Σύμφωνα με τον Μάας, από το 2004 έχει αναπτυχθεί ένα διασυνοριακό κίνημα, χωρίς ηγέτη, που έχει φαντασιώσεις Αποκάλυψης, μιλώντας π.χ. για την «Ημέρα Χ» στην οποία η λευκή φυλή θα αναμετρηθεί με τους υποτιθέμενους εχθρούς της ή για «την παρακμή της λευκής φυλής» που πρέπει να αντιστραφεί με τη δύναμη των όπλων. «Η Ακροδεξιά είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. έχει θέσει το θέμα στην ατζέντα των αρχηγών κρατών. 

Η μελέτη του κέντρου για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού (CEP) ερευνά τους τρόπους (αθλητικές διοργανώσεις, πορείες, εκδηλώσεις, ειδικά φόρουμ στο Ιντερνετ) μέσω των οποίων δικτυώνεται ο χώρος της άκρας Δεξιάς στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Δανία. 

Η Ακροδεξιά ενσωματώνει τους αρνητές του κορωνοϊού-1
Την Τετάρτη στο Βερολίνο η αστυνομία ήρθε σε επαφή με προσπάθειες πρωτοφανούς βιαιότητας διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προκειμένου να περάσουν την περίφραξη και να εισέλθουν στον χώρο της Βουλής, όπου ψηφίζονταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό (φωτ. A.P.).

Την Τετάρτη στο Βερολίνο η αστυνομία ήρθε σε επαφή με προσπάθειες πρωτοφανούς βιαιότητας διαδηλωτών, που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προκειμένου να περάσουν την περίφραξη και να εισέλθουν στον χώρο της Βουλής, όπου ψηφίζονταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. «Κάποιοι μου είπαν ότι έχουν δεκαετίες να ζήσουν κάτι τέτοιο στο Βερολίνο», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου αστυνομικών, Μπάρμπαρα Σλόβικ στην εφημερίδα Tagesspiegel. Στη διαδήλωση, που δεν πέτυχε τον στόχο της, τραυματίστηκαν 77 αστυνομικοί, ενώ έγιναν πάνω από 300 προσαγωγές.  

Η στρατηγική Μέρκελ

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα (140 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους), σημάδι ότι τα αυστηρότερα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων έχουν κατά πάσα πιθανότητα αρχίσει να λειτουργούν. Δεδομένου ότι ο στόχος είναι να πέσουν τα κρούσματα χαμηλότερα από τις 50 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους, η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να σχεδιάσουν μέτρα που θα διαρκέσουν ώς τον Ιανουάριο και δεν θα έχουν ορίζοντα μόνο μιας εβδομάδας, όπως συμβαίνει ώς τώρα. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα και η μείωση των επιτρεπόμενων επαφών εκτός νοικοκυριού σε μία κατ’ άτομο. Χθες στη χώρα καταγράφηκαν 23.648 νέα κρούσματα και 260 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 13.630.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή