Ψηφιακοί νομάδες: Μια παραλία και καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο

Ψηφιακοί νομάδες: Μια παραλία και καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως τα πουλιά αποδημούν τον χειμώνα προς τον Νότο, νέα «είδη» πακετάρουν τα πράγματά τους και ακολουθούν ανάλογες διαδρομές. Ο λόγος για όσους εργάζονται από το σπίτι και αναζητούν μια ειδυλλιακή ηλιόλουστη παραλία με καλή σύνδεση Ιντερνετ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ψηφιακοί νομάδες ήταν κάποτε ένας όρος που περιέγραφε τη γενιά των μιλένιαλ που όργωναν την υφήλιο με τα iPhone ανά χείρας. Εν μέσω πανδημίας ωστόσο, η έννοια αφορά μια νέα φιλόδοξη τάξη εργαζομένων που έχουν την πολυτέλεια να έχουν ως βάση μία ζεστή χώρα της Μεσογείου ή της Καραϊβικής και να μισθοδοτούνται από επιχειρηματικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία. Από την πλευρά τους οι χώρες της ηλιοφάνειας, είτε πρόκειται για φορολογικούς παραδείσους είτε για τουριστικές οάσεις, ανταγωνίζονται σκληρά να προσελκύσουν τη νέα αυτή εργασιακή αριστοκρατία. Με 2.000 δολάρια μπορεί κανείς να αγοράσει μια ετήσια άδεια διαμονής στα Μπαρμπέιντος, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε και η χώρα μας φορολογικά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Στο μεταξύ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021 αναμένεται να παραταθεί η τηλεργασία όσο δεν έχει διανεμηθεί ακόμη στην υφήλιο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και δεν έχει εξευρεθεί κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 

Στην Αμερική το 48% του εργατικού δυναμικού θεωρεί ότι θα εργάζεται από το σπίτι ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας. Ηδη πολλοί κολοσσοί στην Ινδία, όπως οι Flipkart, Whirlpool, Mahindra and Mahindra και Myntr, έχουν ανακοινώσει στους εργαζομένους τους ότι η δουλειά από το σπίτι (WFH) παρατείνεται για τουλάχιστον τρεις έως επτά μήνες. Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft έχουν εισαγάγει ένα υβριδικό μοντέλο, όπου οι υπάλληλοι είτε εργάζονται τον μισό χρόνο από το σπίτι, διατηρώντας ωστόσο ένα γραφείο στη δουλειά, είτε ολοκληρωτικά από το σπίτι. 

Το Twitter και το Reddit επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να δουλεύουν από απόσταση επ’ αόριστον, διατηρούν όμως τα κεντρικά τους γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν. 

Στον αντίποδα, η Facebook αντιμετώπισε πρόσφατα καταγγελίες ότι ασκεί πιέσεις στους εργαζομένους της να γυρίσουν στα γραφεία τους. 

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διαπροσωπική επαφή, η αίσθηση της κοινότητας είναι εξαιρετικά σημαντική όταν πρέπει να επιλύσουμε δύσκολα προβλήματα και να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει. Πιστεύουμε όντως ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερα υβριδικά μοντέλα», σχολίασε ο Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Google. Μια πρόσφατη έρευνα στο εσωτερικό της επιχείρησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της, το 62% δηλαδή, ήθελε τον Ιούλιο να πηγαίνει κάποιες μέρες στο γραφείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 53% τον Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή