Η πανδημία, πρώτο μεγάλο τεστ της επόμενης ημέρας

Η πανδημία, πρώτο μεγάλο τεστ της επόμενης ημέρας

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα κατά την οποία ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ ξεπερνούσε τις 250.000, όλο και περισσότερες πολιτείες έπαιρναν νέα μέτρα και η Νέα Υόρκη έκλεινε εκ νέου τα σχολεία, ο νικητής των εκλογών Τζο Μπάιντεν έσπευδε να εξηγήσει στον αμερικανικό λαό ότι η αναχαίτιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του τόσο σε επίπεδο υγειονομικό όσο και οικονομικό. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αναμένεται να κάνει ακριβώς τα αντίθετα από τον προκάτοχό του. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε ως προσωπάρχη του τον Ρον Κλέιν, μια επιλογή με ιδιαίτερη βαρύτητα αφού το 2014 είχε διατελέσει «τσάρος» κατά του Εμπολα επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Την Τετάρτη είχε επαφές με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής. Την Πέμπτη συζήτησε με κυβερνήτες προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης του ομοσπονδιακού κράτους με τις επιμέρους πολιτείες, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να ποδηγετήσει τις αποφάσεις τους. 

Τασσόμενος εμμέσως κατά ενός καθολικού lockdown σε εθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να αναστρέψει τη διάδοση του νέου κορωνοϊού, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις οικονομικές επιπτώσεις και εμμένοντας στη χρήση μασκών και την εργασία από το σπίτι. Στην επινίκια ομιλία του κατέστησε σαφές ότι η ασφαλής και αποτελεσματική διανομή των εμβολίων θα γίνει δωρεάν και επί ίσοις όροις για όλους τους πολίτες με ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Οσο για τα οικονομικά του σχέδια, ο Δημοκρατικός πρόεδρος επιδιώκει την επέκταση πρόσθετων επιδομάτων στους άνεργους Αμερικανούς. Προεκλογικά είχε ανακοινώσει το πλάνο του για την ανάληψη επείγουσας δράσης με στόχο τη διάσωση της οικονομίας (Emergency Action Plan to Save the Economy). «Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι η σημαντικότερη μάχη της κυβέρνησής μας και θα ενημερώνομαι από επιστήμονες και ειδικούς», εξήγησε. Μεταξύ άλλων σκοπεύει να συστήσει ένα σώμα, αποτελούμενο από 100.000 εργαζομένους, που θα αναλάβουν την ιχνηλάτηση, θα αυξήσει τον αριθμό των τεστ, διπλασιάζοντας τα σημεία drive-through, στα οποία οι πολίτες θα μπορούν να περνούν με τα αυτοκίνητά τους και να εξετάζονται, θα ενεργοποιήσει πλήρως τις αμυντικές δυνατότητες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών σε προστατευτικό εξοπλισμό, θα δημιουργήσει ειδική task force για τον έλεγχο των φυλετικών διακρίσεων στην περίθαλψη από τον ιό και θα παράσχει τα χρήματα για την ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων, του Κογκρέσου και του ομοσπονδιακού κράτους για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Οσο ο Τραμπ παραμένει αδρανής έχοντας ουσιαστικά αποσυρθεί από τα καθήκοντά του και αναθέτοντας την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, πολλοί παρατηρητές εκφράζουν φόβους για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η προεδρική κωλυσιεργία στον τελικό απολογισμό. Η αγαπημένη εκπομπή του Τραμπ στο Fox News, το Fox & Friends διεμήνυσε στον απερχόμενο πρόεδρο ότι οφείλει να συνεργαστεί με τον διάδοχό του για το καλό του έθνους. Δεν είναι πάντως μόνο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι και οι υγειονομικοί παράγοντες που ανησυχούν ότι αν δεν υπάρξει μια ομαλή παράδοση της εξουσίας θα υπονομευθεί η διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η διανομή των εμβολίων. Ακόμη και ο Τομ Τζ. Ντόνοχιου, επικεφαλής του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και η Εθνική Ενωση Kατασκευαστών, που παραδοσιακά ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα για να διευκολύνει την πρόσβαση του επιτελείου Μπάιντεν στα κονδύλια και τους πόρους που διατίθενται παραδοσιακά στις επερχόμενες κυβερνήσεις στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Αλλαγή στάσης

Αρχικά ο Μπάιντεν είχε αποφασίσει να μην αντιδράσει στις εσκεμμένες καθυστερήσεις του Τραμπ και στην απροθυμία του να παραδεχθεί την ήττα του. Μετά λίγες μέρες, ωστόσο, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των ειδικών, ο νικητής των εκλογών άρχισε να επιτίθεται στον σημερινό πρόεδρο, προειδοποιώντας τον πως αν δεν υπάρξει ομαλή μετάβαση και αποτελεσματικός συντονισμός των δύο επιτελείων, «θα πεθάνουν και άλλοι άνθρωποι». 

Σύνθετα είναι τα πράγματα πάντως και ως προς το οικονομικό πακέτο για την ανακούφιση του πληθυσμού. Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, είχε εγκρίνει τη βοήθεια ύψους 3 τρισ. δολαρίων τον Μάιο και μια πιο πετσοκομμένη εκδοχή της (2,2 τρισ. δολαρίων) τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις σκόνταψαν στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς το ποσό κρίθηκε υπέρογκο, ενώ οι Δημοκρατικοί αρνούνται να συμφωνήσουν σε ένα μικρότερο πακέτο. Τόσο ο ηγέτης της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ όσο και η επικεφαλής της Βουλής Νάνσι Πελόσι εκ μέρους των Δημοκρατικών διατείνονται ότι θα ήθελαν η σχετική νομοθεσία να κλείσει μέχρι τα τέλη του χρόνου, αλλά καμία πλευρά δεν δείχνει προς το παρόν διάθεση συμβιβασμού. «Η άρνηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να συνεργαστούν μεταξύ τους δεν απορρέει από κάποια μυστηριώδη δύναμη πέρα από τον έλεγχό τους», είπε αυτήν την εβδομάδα ο Μπάιντεν. «Είναι μια συνειδητή απόφαση. Μια συγκεκριμένη επιλογή».  

Η Πελόσι επιμένει ότι οι ψηφοφόροι έδειξαν στις αρχές Νοεμβρίου με την εκλογική νίκη που έδωσαν στον Μπάιντεν ότι περιμένουν ένα γενναιόδωρο πακέτο βοήθειας. Η αδιαλλαξία αμφοτέρων των πλευρών όμως περιορίζει τις πιθανότητες μιας ταχείας συμφωνίας, ειδικά όσο εκκρεμούν οι δύο επαναληπτικές αναμετρήσεις στην Τζόρτζια που θα κρίνουν τους συσχετισμούς στη Γερουσία. Ενδεχόμενη νίκη των δύο Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις 5 Ιανουαρίου, θα σημάνει άνετη πλειοψηφία στο Σώμα, ενώ η επικράτηση των δύο Δημοκρατικών διεκδικητών των εδρών θα οδηγήσει στα χέρια των Δημοκρατικών τη Γερουσία, με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις να κρίνει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ισοψηφίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή