ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Άνοιξε η εστίαση μετά από πέντε εβδομάδες

Βαρκελώνη: Άνοιξε η εστίαση μετά από πέντε εβδομάδες

Ανοιχτά είναι εκ νέου τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Βαρκελώνη και στην περιφέρεια της Καταλονίας, στο πλαίσιο μιας σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η Καταλονία ήταν η πρώτη ισπανική περιφέρεια η οποία έκλεισε εντελώς τα μπαρ και τα εστιατόρια εν μέσω του δεύτερου κύματος της COVID-19 στα μέσα Οκτωβρίου και είναι η πρώτη που τα ανοίγει και πάλι, καθώς οι μολύνσεις υποχωρούν.

Η νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, πάντως, παραμένει σε ισχύ και αυστηροί περιορισμοί συνεχίζονται στο υπόλοιπο της Ισπανίας, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Η Καταλονία άνοιξε επίσης και πάλι τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις αίθουσες μουσικής και τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητάς τους.

Ωστόσο, μετά την απογοήτευση που προκλήθηκε από το δεύτερο φετινό lockdown, οι ιδιοκτήτες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, κυρίως επειδή εξακολουθούν να πρέπει να κλείνουν στις 9:30 μ.μ..

Η Ισπανία, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από 1,55 εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού -τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη, μετά τη Γαλλία- και 42.619 θανάτους, επέβαλε στα τέλη Οκτωβρίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας έξι μηνών, στηρίζοντας νομικά τις περιφέρειες για να επιβάλουν απαγορεύσεις της κυκλοφορίας και περιορισμούς στα ταξίδια.

Οι νέες μολύνσεις, που καταμετρήθηκαν τις 14 τελευταίες ημέρες, είχαν μειωθεί την Παρασκευή σε 419 ανά 100.000 ανθρώπους, από 530 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Στην Καταλονία, η αναλογία έπεσε γύρω στους 390.

Σάντσεθ: Από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ισπανία

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι η Ισπανία θα αρχίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τον Ιανουάριο και αναμένει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού εντός έξι μηνών.

«Η εκστρατεία θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα έχουμε 13.000 σημεία εμβολιασμού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20.

Πηγή: Reuters