Στόλτενμπεργκ: Να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ως σύμμαχοι

Στόλτενμπεργκ: Να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ως σύμμαχοι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη για ειλικρινή αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ τόνισε στην ομιλία του προ ολίγου στην 66η ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Για να γίνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα» σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία να συνευρεθούν, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της συμμαχικής αλληλεγγύης. Να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός απεμπλοκής και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις». Αυτός ο μηχανισμός, τόνισε, «μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών».

Νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου, ο βετεράνος βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία, που «δεν ασπάζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ, έχει πρόβλημα και με το κράτος Δικαίου», πλέον «παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρώπης» και «απειλεί γερμανικά πλοία». Η τελευταία αναφορά ήταν στο σημερινό περιστατικό με τη φρεγάτα «Αμβούργο», που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον έλεγχο τουρκικού πλοίου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη(η Άγκυρα χαρακτήρισε την έρευνα στο πλοίο παράνομη). «Μήπως πρέπει να βλέπουμε την Τουρκία όχι ως εταίρο, αλλά ως διασπαστικό στοιχείο και απειλή για το NATO;», κατέληξε ο κ. Τριτίν.

Η παρέμβαση του Γερμανού βουλευτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τούρκου βουλευτή και αντιπροέδρου της Συνόδου, Οσμάν Ασκίν Μπακ, που δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και συμμετέχει στις αποστολές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή