Ανησυχία για τρίτο κύμα της πανδημίας

Ανησυχία για τρίτο κύμα της πανδημίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρούσματα του κορωνοϊού προσεγγίζουν παγκοσμίως τα 60 εκατομμύρια και οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.386.465, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφεται ένας θάνατος από COVID-19 κάθε λεπτό. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), διά στόματος του επιτελούς του Ντέιβιντ Ναμπάρο, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου πανδημικού κύματος στις αρχές της νέας χρονιάς.  
Ενθαρρυντικά, όμως, για ακόμη μία φορά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων, καθώς και το σκεύασμα που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, σύμφωνα με τα στοιχεία της κλινικής μελέτης, προστατεύει από τον κορωνοϊό το 70,4% των εμβολιασθέντων (και έως 90% αν χρησιμοποιηθεί μικρότερη πρώτη δόση).

Οι επιστήμονες, ωστόσο, τονίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου τούς φαίνεται υποδεέστερη από αυτή των αντίστοιχων σκευασμάτων των Pfizer/BioNTech και Moderna, επειδή στη δική τους κλινική μελέτη συμπεριέλαβαν άτομα που ασθένησαν με ήπια συμπτώματα αλλά και βαρύτερα ασθενείς. Μεγάλα πλεονεκτήματα του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης, απλώς ένα ψυγείο, μπορεί να μεταφερθεί απρόσκοπτα παντού και είναι πολύ φθηνότερο από τα άλλα δύο, με το κόστος κάθε δόσης να ανέρχεται σε 3,38 ευρώ αντί 22,51 ευρώ των άλλων.

Ταυτόχρονα, ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων ήδη ξεκίνησε την αξιολόγηση των στοιχείων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και δεσμεύθηκε να καταλήξει σε απόφαση το ταχύτερο δυνατό, πιθανώς εντός της εβδομάδας, δηλαδή ακόμη νωρίτερα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Ετσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος των μαζικών εμβολιασμών. Η Ισπανία ήδη εξέφρασε τη βούληση εμβολιασμού του 25% του πληθυσμού της εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία αναμένεται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τον Δεκέμβριο. 

Δημοσίευμα της βρετανικής Τelegraph, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί στη Βρετανία θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από το βρετανικό υπουργείο Υγείας. Παρόμοια η κατάσταση και στη Γερμανία. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χορήγηση των εμβολίων θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η Ισπανία και η Γερμανία ήταν τα πρώτα κράτη της Ε.Ε. που εξεπόνησαν ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή