«Ανασφάλεια» για τον νόμο καθολικής ασφάλειας

«Ανασφάλεια» για τον νόμο καθολικής ασφάλειας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί τις συζητήσεις γύρω από το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «καθολικής ασφάλειας» της Γαλλίας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κριστιάν Βιγκάν, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του. Το επίμαχο νομοθέτημα απαγορεύει σε φωτορεπόρτερ και πολίτες να καταγράφουν αστυνομικές επιχειρήσεις και περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας ή βίας.
Επισημαίνοντας ότι μια από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ασφάλεια των πολιτών των κρατών-μελών, ο κ. Βιγκάν υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, και ότι η επιθυμητή ισορροπία πρέπει να αποτυπώνεται στα νομοθετήματα αυτά.

Παρότι, όπως είπε ο κ. Βιγκάν, η Κομισιόν δεν επιθυμεί να σχολιάσει σχέδιο νόμου που κατατίθεται σε εθνικό κοινοβούλιο, «οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιτελούν ελεύθερα το έργο τους και με κάθε ασφάλεια, ιδιαιτέρως σε εποχές κρίσης». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προσέθεσε ότι τα ευρωπαϊκά όργανα θα εξετάσουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, για να διαπιστώσουν εάν αυτό είναι σύμφωνο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το αμφιλεγόμενο 24ο άρθρο του νομοσχεδίου, που χαρακτηρίσθηκε επικίνδυνο για την ελευθερία του Τύπου, ψηφίσθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα, με το σύνολο του νομοθετήματος να αναμένεται να ψηφισθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Το νομοσχέδιο απαγορεύει τη δημοσίευση φωτογραφιών προσώπων ή αριθμών μητρώου αστυνομικών που βρίσκονται σε υπηρεσία. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση των περιστατικών αστυνομικής βίας. Οι παραβάτες του νόμου απειλούνται με φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φθάσει και τις 45.000 ευρώ. Το Σάββατο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Παρίσι κατά του «τυποκτόνου», όπως το αποκαλεί η αριστερή αντιπολίτευση, νομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή