Αντιπαράθεση Τουρκίας – Γερμανίας

Αντιπαράθεση Τουρκίας – Γερμανίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Φραστικό επεισόδιο μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας να εμποδίσει νηοψία σε εμπορικό της πλοίο που έπλεε με κατεύθυνση τη Λιβύη, καταφερόμενη εκ νέου εναντίον της επιχείρησης με την οποία η Ε.Ε. επιτηρεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Η Τουρκία έκανε εξάλλου αργά χθες διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των Ε.Ε., Ιταλίας και Γερμανίας. Στο συμβάν δεν ενεπλάκησαν τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως συνέβη σε αντίστοιχη απόπειρα νηοψίας τον Ιούνιο, αλλά η ένταση που προκλήθηκε κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με τον στόχο της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. 

Το απόγευμα της Κυριακής, ελικόπτερο που είχε απονηωθεί από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg» μετέφερε άνδρες στο εμπορικό σκάφος «Roseline A», περίπου 200 μίλια βορείως των λιβυκών ακτών, προκειμένου να ελέγξουν αν το φορτίο που μετέφερε από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα της Λιβύης ήταν πράγματι χρώματα και ανθρωπιστική βοήθεια ή αν επρόκειτο για κρυφή ενίσχυση προς τους εμπόλεμους στον εμφύλιο της Λιβύης. Τέσσερις ώρες αργότερα και ενώ οι πρώτοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα 250 κοντέινερ δεν είχαν εντοπίσει κάτι ύποπτο, η Αγκυρα, της οποίας σημαία φέρει το πλοίο, ανακοίνωσε ότι δεν δίνει τη συγκατάθεσή της και η νηοψία διεκόπη. «Η επιχείρηση “Ειρήνη”, την οποία ξεκίνησε η Ε.Ε. χωρίς διαβούλευση, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι είναι προκατειλημμένη με την τελευταία της ενέργεια. Καταδικάζω έντονα την παράνομη επέμβαση εναντίον του φορτηγού πλοίου μας από μια γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο αυτής της αμφιλεγόμενης επιχείρησης», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάντ Οκτάι, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ο διοικητής της γερμανικής φρεγάτας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», είναι Ελληνας. 

Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι η εντολή για νηοψία στο τουρκικό πλοίο δόθηκε με βάση την πολύ συγκεκριμένη και ιδιαίτερα ανελαστική υφιστάμενη αλυσίδα ιεραρχίας. Η επιχειρησιακή διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη» εδρεύει στη Ρώμη, μέσω της οποίας προωθούνται όλες οι εντολές που πάντα συνιστούν αποτέλεσμα συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Από τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, λοιπόν, αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε γερμανική φρεγάτα να προχωρήσει σε νηοψία στο τουρκικό πλοίο. Το τελευταίο σκέλος της εντολής δόθηκε από τον Ελληνα, εν πλω, διοικητή, (το τρέχον εξάμηνο Σεπτέμβριος 2020-Μάρτιος 2021, η Ελλάδα έχει την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης «Ειρήνη»), ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των δράσεων που πρέπει να γίνουν από τη Ρώμη. 

Το περιστατικό έρχεται τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Το Βερολίνο εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τις τουρκικές ενέργειες και δεσμεύθηκε ότι το θέμα θα τεθεί στην επικείμενη Σύνοδο. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν χθες ότι θα λάβουν μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο, ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες, όπως συμφωνήθηκε, θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή