Μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

Μυστική επίσκεψη Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστού ως MBS, στο σαουδαραβικό θέρετρο του Νεόμ στα στενά του Τιράν στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ. Η συνάντηση, με θέμα την πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα κράτη του Κόλπου και το Σουδάν, την ιρανική απειλή και την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, διήρκεσε τρεις ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν. Για την επίσκεψη Νετανιάχου δεν ενημερώθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, αλλά ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι.

Από τη μεριά του το Ριάντ αρνήθηκε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, επιμένοντας ότι αυτή έγινε μόνο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων διπλωματών. Αντίθετα, τη συνάντηση επιβεβαίωσε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού: «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό για αυτή την εκπληκτική επιτυχία. Το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και δημοσιοποιήθηκε –έστω και με ημιεπίσημο τρόπο– είναι πολύ σημαντικό και σηματοδοτεί την αποδοχή του Ισραήλ από τον σουνιτικό κόσμο. Αυτό ήταν κάτι το οποίο οι πρόγονοί μας πάντα ονειρεύονταν».

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές» επαφές με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε επτά χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ τους το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Ο κ. Πομπέο δεν έκανε καμία αναφορά στην παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Νεόμ.

Οι συμμετέχοντες στην ιστορική άτυπη σύνοδο δεν προχώρησαν σε επίσημες ανακοινώσεις, σε μία προσπάθεια να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον MBS και τον βασιλικό οίκο των Σαούντ, ο οποίος ως τοποτηρητής των ιερών τόπων του Ισλάμ δεν μπορεί να κοινοποιεί τις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία. Εξηγήσεις ζήτησε χθες από τη Σαουδική Αραβία ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Νετανιάχου «προσβολή προς τους Παλαιστινίους και πρόσκληση για καταπάτηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Ο Νετανιάχου και ο Γιόσι Κοέν ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Εχούντ Ανγκελ, το ίδιο αεροσκάφος που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για τη μυστική του επίσκεψη στο Ομάν. Οι πρώτες πληροφορίες για το σύνοδο στο Νεόμ προήλθαν από το Twitter και συγκεκριμένα από χρήστες, οι οποίοι παρακολουθούν «ενδιαφέρουσες» πτήσεις αεροσκαφών χάρη σε εφαρμογές προσομοίωσης ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας. Οι χρήστες αυτοί παρατήρησαν ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Ανγκελ πέταξε απευθείας από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ στο θέρετρο Νεόμ, τροφοδοτώντας τις πρώτες φήμες για μυστική σύνοδο κορυφής.

Παρά τη διπλωματική επιτυχία της επίσκεψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο πρίγκιπας MBS φέρεται να ξεκαθάρισε στον Ισραηλινό συνομιλητή του ότι η αναγνώριση του Ισραήλ από το Ριάντ δεν επίκειται στο άμεσο μέλλον και ότι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων περνάει μέσα από τη σύναψη μόνιμης ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή