Βάση στο Αζερμπαϊτζάν θέλει η Αγκυρα

Βάση στο Αζερμπαϊτζάν θέλει η Αγκυρα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Προστριβές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία έχει προξενήσει η επιμονή της Αγκυρας να ιδρύσει τουρκική βάση («εγκαταστάσεις παρατήρησης») στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τουρκικές πηγές. Η Τουρκία επιδιώκει ανεξάρτητη παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν, πέρα από τη συμμετοχή της στο ρωσοτουρκικό κέντρο επιτήρησης της εκεχειρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από τη συμφωνία εκεχειρίας της 10ης Νοεμβρίου. 

Βασική εγγυήτρια της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι η Ρωσία, που έχει αποστείλει στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες. Μάλιστα ένας εξ αυτών τραυματίστηκε χθες, ενώ Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη νάρκης στη διάρκεια αποστολής για τον εντοπισμό των σορών των νεκρών του πολέμου με την Αρμενία. Παράλληλα, όμως, η Τουρκία θέλει να εξαργυρώσει την υποστήριξη που παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων με την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης. 

«Οι μεγαλύτερες διαφωνίες αυτή τη στιγμή αφορούν τη βάση παρατήρησης που θα εγκαταστήσει η Τουρκία στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», είπε η τουρκική πηγή. «Η Ρωσία θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσει η Τουρκία βάση παρατήρησης στην περιοχή ανεξάρτητα από το κοινό κέντρο. Αλλά για την Τουρκία είναι απαραίτητο», προσέθεσε. Κατά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στη Μόσχα, η Ρωσία και η Τουρκία επιχειρούν να καθορίσουν το πλαίσιο λειτουργίας του κοινού κέντρου, ενώ οι τουρκικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. Η Ρωσία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν σχολίασαν το ενδεχόμενο αυτό.

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ψηφίσει την αποστολή στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να καθορίσει τον αριθμό και τις λεπτομέρειες της αποστολής τους. Η Τουρκία βγήκε ωφελημένη από τη συμφωνία της εκεχειρίας, μεταξύ άλλων, μέσα από την κατοχύρωση διαδρόμου που ενώνει τον αζερικό θύλακο Ναχιτσεβάν (που συνορεύει με την Τουρκία) με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν. Μέσα από τη σύνδεση αυτή, η Τουρκία αποκτά απευθείας χερσαία πρόσβαση στην Κασπία θάλασσα χωρίς να παρεμβάλλεται η Αρμενία. Πάντως, τα περιθώρια της Τουρκίας να πιέσει για βάση στο Αζερμπαϊτζάν περιορίζονται από την ανάγκη καλών σχέσεων με τη Ρωσία σε μια εποχή έντονων αναταράξεων στις ευρωτουρκικές και ευρωαμερικανικές σχέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή