Κλιμακώνεται η σύγκρουση στον βορρά της Αιθιοπίας

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στον βορρά της Αιθιοπίας

Έτοιμοι να πεθάνουν δηλώνουν οι μαχητές Τιγκρέι, ενώ πλησιάζει ο αιθιοπικός στρατός

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλης κλίμακας αιματοχυσία οδηγείται η Αιθιοπία, καθώς οι Τιγκρέι στον βορρά της χώρας απέρριψαν το τελεσίγραφο παράδοσης από τον αιθιοπικό στρατό και δηλώνουν έτοιμοι να νικήσουν ή να πεθάνουν.

Ο κυβερνητικός στρατός βρίσκεται 60 χιλιόμετρα μακριά από την κυριότερη πόλη των Τιγκρέι, τη Μεκέλε, και τη Δευτέρα η Αντίς Αμπέμπα εξέδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Τιγκρέι για παράδοση.

Οι καλά οργανωμένες δυνάμεις των Τιγκρέι, που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν βασικός κυβερνητικός εταίρος στην Αιθιοπία αλλά έχουν περιθωριοποιηθεί από την κυβέρνηση του Αμπίι Αχμέντ, δηλώνουν έτοιμες να υπερασπιστούν τη Μεκέλε, ενώ ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι «εξολόθρευσαν» την 21η μηχανοκίνητη μεραρχία του αιθιοπικού στρατού.

Υπολογίζεται ότι ο πόλεμος στη βόρεια Αιθιοπία που άρχισε στις 4 Νοεμβρίου έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες μαχητές και αμάχους και έχει φέρει περί τους 40.000 πρόσφυγες στο γειτονικό Σουδάν.

Η ανθρωπιστική τραγωδία στον βορρά της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε πλήττει πλέον και τις γειτονικές χώρες, με τους Τιγκρέι να βάλλουν και κατά της πρωτεύουσας της Ερυθραίας με πυραύλους τους, αλλά και το Σουδάν να στήνει ήδη δύο κέντρα υποδοχής προσφύγων για να αντιμετωπίσει την τεράστια ροή προσφύγων από τις πληττόμενες περιοχές.

Το Κέρας της Αφρικής μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από διαφυλετικές διαμάχες, με την Αιθιοπία να οδηγείται σε σταδιακό κατατεμαχισμό, που άρχισε με την απόσχιση της Ερυθραίας το 1993.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή