Ρεπουμπλικανοί κατά Τραμπ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι δικαστικές προσφυγές του επιτελείου Τραμπ για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε κρίσιμες πολιτείες πέφτουν η μία μετά την άλλη σαν μάρκες του ντόμινο, αρχίζουν να πυκνώνουν οι φωνές νυν και πρώην αξιωματούχων των Ρεπουμπλικανών που καλούν τον πρόεδρο να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πενσιλβάνια, Πάτρικ Τούμι, συνεχάρη τον Μπάιντεν και την εκλεγείσα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για τη νίκη τους, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ «εξάντλησε όλες τις διαθέσιμες νομικές δυνατότητες για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» στην πολιτεία του. Νωρίτερα, ο Μάθιου Μπραν, ομοσπονδιακός πολίτης στην πολιτεία όπου ο Μπάιντεν υπερίσχυσε με διαφορά άνω των 80.000 ψήφων, είχε απορρίψει προσφυγή των Ρεπουμπλικανών, κάνοντας λόγο για «εικασίες», τις οποίες «κάποιος συνέρραψε βιαστικά, φτιάχνοντας κάτι σαν τέρας του Φρανκενστάιν». 

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, κάλεσε τον πρόεδρο «να σταματήσει να παίζει γκολφ και να παραδεχθεί την ήττα του», ενώ ο πρώην κυβερνήτης Νιου Τζέρσεϊ και πολιτικός σύμμαχος του προέδρου, Κρις Κρίστι, καυτηρίασε ως «εθνική ντροπή» τις αστήρικτες καταγγελίες και τις θεωρίες συνωμοσίας που προωθεί η ομάδα δικηγόρων του προέδρου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η γερουσιαστής Αλάσκα, Λίζα Μαρκόφσκι. Την προσπάθεια αμφισβήτησης του αποτελέσματος στο Μίσιγκαν, όπου ο Μπάιντεν επικράτησε καθαρά, με διαφορά 154.000 ψήφων, αποδοκίμασε έντονα ο βουλευτής Φρεντ Απτον, ένας από τους πρώτους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου που αναγνώρισαν τη νίκη των Μπάιντεν και Χάρις.

Ιδιαίτερα καυστική είναι η τακτική που δέχεται ο Τραμπ από πρώην αξιωματούχους του κόμματός του σε υπηρεσίες άμυνας και ασφάλειας. «Ασυγχώρητη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του απερχόμενου προέδρου, καλώντας τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών να διακηρύξουν δημοσίως ότι «οι εκλογές τελείωσαν». Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικανοί πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των Μάικλ Χάιντεν, Γουίλιαμ Γουέμπστερ και Τζον Νεγκρεπόντε, υπέγραψαν διακήρυξη με ανάλογο περιεχόμενο.

Η αυξανόμενη κατακραυγή υποχρέωσε τον Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης και προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, να λάβει αποστάσεις από τις ακραίες θέσεις που προέβαλε η Σίντνεϊ Πάουελ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της νομικής ομάδας του προέδρου. «Η κυρία Πάουελ δεν είναι μέλος της νομικής ομάδας Τραμπ», δήλωσε ο Τζουλιάνι, χωρίς να διευκρινίσει γιατί, εν τοιαύτη περιπτώσει, είχε προσκαλέσει την Πάουελ στην επίμαχη συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, η πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας είχε ισχυριστεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «εθνικών διαστάσεων» συνωμοσία για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, διατυπώνοντας απίθανες εικασίες περί δακτύλου της Βενεζουέλας και του Τζορτζ Σόρος.

Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις της εκστρατείας Τραμπ, Πενσιλβάνια και Μίσιγκαν βρίσκονταν πολύ κοντά χθες το βράδυ στο να επικυρώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, γεγονός που θα εξανεμίσει και τις τελευταίες, ούτως ή άλλως ισχνότατες, ελπίδες του προέδρου για αμφισβήτηση της νίκης Μπάιντεν. Οι εκλέκτορες που αναδείχθηκαν σε κάθε πολιτεία από την αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου θα συνέλθουν στις 14 Δεκεμβρίου για να δώσουν και τυπικά τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Αντονι Μπλίνκεν νέος υπουργός Εξωτερικών

Εμπιστους συνεργάτες του και δοκιμασμένα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για τα καίρια αξιώματα της αμερικανικής διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας. Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα ανακοινώσει τις επιλογές του σήμερα από το Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, όπου διαμένει, αλλά τα κυριότερα ονόματα επιβεβαιώθηκαν χθες από το επιτελείο του.

Επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα τεθεί ο 58χρονος Αντονι Μπλίνκεν, συνεργάτης του Μπάιντεν επί 20 χρόνια, πρώτα ως βοηθός του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ύστερα ως σύμβουλός του σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος της χώρας. Επί προεδρίας Ομπάμα, ο Μπλίνκεν διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 
Γόνος Αμερικανοεβραίων της Νέας Υόρκης, μαθήτευσε σε ιδιωτικό σχολείο της Γαλλίας στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, προτού φοιτήσει στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια. Μετά τις σπουδές του, ερωτοτροπούσε με την ιδέα να γίνει δημοσιογράφος ή σκηνοθέτης, τελικά όμως τον κέρδισε η διπλωματία, για να μπει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1993, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Θαυμαστής των Μπιτλς, εξακολουθεί να παίζει σε ένα μουσικό συγκρότημα στον ελεύθερο χρόνο του.

Για το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας προαλείφεται ο Τζέικ Σάλιβαν, φίλος του Μπλίνκεν και άνθρωπος της εμπιστοσύνης του εκλεγμένου προέδρου. Στα 43 του χρόνια, θα γίνει ο νεαρότερος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ από την εποχή του Αϊζενχάουερ. Για πρώτη φορά, μία γυναίκα, η Αβρίλ Χέινς, θα τεθεί επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ένας ισπανόφωνος, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ θα διαπιστευθεί η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτης καριέρας Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Μια σημαντική προσωπικότητα των Δημοκρατικών, ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ομπάμα, θα διοριστεί προεδρικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι από τις πρώτες μέρες της προεδρίας του οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία αποσύρθηκαν με προεδρικό διάταγμα του Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε καταλήξει στο πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι το υπουργείο θα αναλάβει η πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν, αλλά από το περιβάλλον του Μπάιντεν απέφευγαν κάθε σχόλιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή