Βερολίνο: Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες της Άγκυρας

Βερολίνο: Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες της Άγκυρας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβάσιμες χαρακτήρισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τις κατηγορίες της Άγκυρας εις βάρος Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» για τη διαφύλαξη του εμπάργκο όπλων.

«Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής “Ειρήνη”» σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες της Άγκυρας είναι αδικαιολόγητες.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα το «Der Spiegel», η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, η οποία συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη Δευτέρα «από πολλές απόψεις προβληματική» τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών- βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία ζητεί εξηγήσεις από Ε.Ε., Γερμανία και Ιταλία

Σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήτευσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας, καθώς και τον Γερμανό επιτετραμμένο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την απόπειρα ελέγχου, ανοιχτά της Λιβύης, σε τουρκικό πλοίο που κρίθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

Η Άγκυρα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στους απεσταλμένους των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ρώμης, ζητώντας εξηγήσεις και υποστηρίζοντας ότι η επιχειρούμενη έρευνα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή