Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Moderna για το εμβόλιο

Συμφωνία της Ε.Ε. με τη Moderna για το εμβόλιο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με την εταιρία Moderna για τη χορήγηση του υποψηφίου εμβολίου κατά της COVID-19 κατέληξε η Ε.Ε. 

Την είδηση έκανε γνωστή Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει αύριο το έκτο της συμβόλαιο για την αγορά εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, ανέφερε: «αύριο θα εγκρίνουμε το έκτο συμβόλαιο. (Πρόκειται) για έως και 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna».

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η Ε.Ε. χτίζει «ένα από τα πιο ολοκληρωμένα χαρτοφυλάκια εμβολίων για την COVID-19» και προσέθεσε ότι «τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια μπορούν να μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος στην πανδημία».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Moderna ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φτάνει το 94,5%.

Τον Αύγουστο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι οι προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Moderna είχαν ολοκληρωθεί με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για τη χορήγηση 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου με την προοπτική η ποσότητα αυτή να διπλασιαστεί.  

Η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι αναμένει το εμβόλιο να είναι σταθερό όταν φυλάσσεται σε κοινές θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή δύο έως οκτώ βαθμούς για τριάντα ημέρες, αντίθετα με την αρχική πρόβλεψη, η οποία έκανε λόγω για επτά ημέρες. Επίσης μπορεί να παραμείνει σταθερό στους -20 βαθμούς μέχρι έως και έξι μήνες.

H Moderna χρησιμοποίησε μια άκρως καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εμβολίου καθώς βασίζεται στην τεχνολογία mRNA.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω της ένεσης χορηγείται μέρος του γενετικού κώδικα του ιού, προκειμένου να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή