Απάντηση Ε.Ε. σε Άγκυρα για τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο

Απάντηση Ε.Ε. σε Άγκυρα για τη νηοψία στο τουρκικό πλοίο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Απάντηση στην εκδοχή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με τη διακοπείσα επιθεώρηση τουρκικού πλοίου από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» έδωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

Δεδομένης της πορείας του συγκεκριμένου πλοίου, αναφέρει στην γραπτή δήλωση ο κ. Στάνο, υπήρχαν «λογικές υποψίες ότι ενδεχομένως δρούσε κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ», το οποίο επιτηρεί η επιχείρηση «Irini». (Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μιλούσε για «ασαφείς υποψίες».)

Πριν την επιβίβαση, «όπως προβλέπεται από το ψήφισμα 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση «έκαναν καλόπιστες προσπάθειες» να αναζητήσουν τη συγκατάθεση της Τουρκίας, δίνοντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ ειδοποίηση τεσσάρων ωρών «σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή πρακτική».

H επιχείρηση «Irini», μάλιστα, «δέχθηκε να παρατείνει την προθεσμία αυτή κατά μία ώρα κατόπιν σχετικού αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη» (όπου βρίσκεται το αρχηγείο της επιχείρησης). «Μην έχοντας λάβει απάντηση από την Τουρκία σε αυτό το χρονικό διάστημα, η επιχείρηση “Irini” επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με τις διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και διαδικασιών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης “Irini” έδρασε με τον ύψιστο βαθμό επαγγελματισμού και δεν κατεγράφη κανένα περιστατικό κατά τη διάρκεια της δράσης».

Η επιθεώρηση, σημειώνει η δήλωση, «ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία επισήμως και με καθυστέρηση ειδοποίησε την επιχείρηση “Irini” ότι αρνείται την άδειά της για την επιθεώρηση του πλοίου. Έως τότε από τον έλεγχο δεν είχαν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία παράνομου υλικού και το πλοίο είχε λάβει το πράσινο φως για να συνεχίσει την πορεία του». Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το εμπάργκο όπλων, καταλήγει ο Πίτερ Στάνο με νόημα, είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

H Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Άγκυρα Νίκολας Μάγιερ-Λάντρουτ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τους πρέσβεις «κάποιων κρατών-μελών» της Ένωσης, για να λάβει διάβημα διαμαρτυρίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για την επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου. Ο πρέσβης της Ε.Ε. έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή