Με το σταγονόμετρο η χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία

Με το σταγονόμετρο η χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι προσπάθειές όλων μας απέδωσαν» διεμήνυσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε αποψινό του διάγγελμα, κατά το οποίο ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μακρόν, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «επιβραδύναμε την κυκλοφορία του κορωνοϊού, αλλά παραμένει πολύ υπαρκτός στη Γαλλία, όπως και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Πρέπει να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. (…) Θα συνεχίσουμε να μένουμε σπίτι, θα συνεχίσουμε την τηλεργασία όπου είναι δυνατό, θα αποφεύγουμε συναντήσεις, οικογενειακές συγκεντρώσεις και μη απαραίτητες μετακινήσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε μια σειρά αλλαγών, όπως το ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται -από το προσεχές Σάββατο- σε ακτίνα 20 χλμ. από την κατοικία και για τρεις ώρες, ενώ θα επιτραπούν και οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν το Σάββατο με περιορισμό τα 30 άτομα. Κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα ανοίξουν στις 15 Δεκεμβρίου. Ο Μακρόν είπε ότι τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι ντισκοτέκ θα πρέπει αντίθετα να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα.

Από την ίδια ημερομηνία θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 μ.μ. έως τις 7:00 π.μ.

Η κυκλοφορία δεν θα περιορίζεται από τις 24 έως τις Δεκεμβρίου, ωστόσο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις αυτήν την περίοδο.

Όλα τα μικρά καταστήματα όπως τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία θα μπορούν να επαναλειτουργούν από το Σάββατο και να κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Τα εμβόλια

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Γαλλία κατά της Covid-19 θα πρέπει να προσφερθούν σε αυτούς που έχουν πιο εύθραυστη υγεία, χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τόνισε ότι τα πρώτα εμβόλια «θα μπορούσαν να γίνουν μόλις επικυρωθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές» και ότι θα ακολουθήσει «μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», χωρίς ωστόσο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός.

 

Τα κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 ξεπέρασε σήμερα το όριο των 50.000 στη Γαλλία, με ένα σύνολο 50.237 νεκρών στα νοσοκομεία και τα άλλα προνοιακά ιδρύματα, ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές. 34.399 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 458 το τελευταίο 24ωρο, διευκρινίζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας στην καθημερινή της ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή